2024. 05. 18. szombat - Alexandra, Viola
Keresés
FRISS

Kiállítás az egykori Pozsonyi Városi Színház mennyezeti festményeiről

A Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársai 2021-ben, a Pozsonyi Városi Galéria raktárában rátaláltak négy festményre, amelyek egykor a Városi Színház (ma a Szlovák Nemzeti Színház régi épülete) nézőterének mennyezetét díszítették. E magyar vonatkozású alkotások történetéről nyílt most kiállítás a Brämer-kúriában.

Az április 25-én megtartott megnyitón a témát kutató Jana Laslavíková és munkatársa szólt a vászonra festett képek történetéről.

A festményeket Willibald Leo Michael von Lütgendorff-Leinburg, a gyermekkorában néhány évig családjával Pozsonyban élt német festőművész készítette 1885-86-ban. A képek témáját magyar színházi művekből merítette: a Csongor és Tünde, a Bánk bán, a Hunyadí László egy-egy jelenetét ábrázolta. A negyedik festményen pedig egy regös látható, aki a magyarok hősi múltjáról mesél.

A Bánk bán egyik jelenete 

A festményeket eddig tisztázatlan okokból, valószínűleg 1938-ban eltávolították helyükről. Több mint nyolcvan év után találtak rá a rossz állapotban lévő alkotásokra. Egyelőre nincs tervbe véve a restaurálásuk.

Az egykori Pozsonyi Városi Színház ma

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes