2024. 05. 18. szombat - Alexandra, Viola
Keresés
FRISS

Templom a templomban

Minden művészeti forma képes reményt és üzenetet közvetíteni” – hívta fel a figyelmet Kiss Róbert kanonok, nagyszombati általános helynök, komáromi esperesplébános. Gondolatait a közönséggel a Szent András Bazilika oratóriumában osztotta meg. Apropója pedig a Szőnyi Alkotóműhely kiállításának megnyitója volt, mely a Szakrális helyek Észak- és Dél-Komáromban címet viselte.

A szakrális kép imádság is egyben - hangoztatta Kiss Róbert kanonok
fotó: a szerző

„Régóta terveztük már ezt a tárlatot, folyamatosan készültek az alkotások. Eredeti tervünk az volt, hogy megvárjuk a bazilika felújítási munkálatainak befejezését. Ez – sajnos, ám egyben szerencsére is – még várat magára, hiszen a régészek kiemelkedő jelentőségű és értékű freskókra bukkantak. A feltárás és restaurálás még hosszabb időt vesz igénybe, ám az oratórium szerencsére a rendelkezésünkre állt”

Egyházi énekek és zene bűvölte el a megnyitóra érkezetteket
fotó: a szerző

– mondta Hornig Rudolfné Éva, az alkotóműhely vezetője. Több művész is elkísérte a megnyitóra, képeket készített Bencsics Andrea, Andrusko Zsuzsanna, Nyikusné Zsebők Anna, Csiszár Erzsébet, Baloghné Bujdosó Ildikó, Semseiné Mózes Katalin, Mészáros Gitta, Antal Edit Diána, valamint Pintér Andrea. Képeik templomokat, kápolnákat ábrázolnak, és olyan helyeket, ahol az ember közelebb kerülhet az Istenhez, ahol szabadabb szárnyalást adhat a hitének.

fotó: a szerző

Stubendek László, a Csemadok Komáromi Alapszervezetének elnöke köszöntőjében emlékeztetett, rengeteg csodás dolog virágzik, ragyog e földön, amit az ember megpróbál leutánozni, megörökíteni. A kiállított festmények nemcsak színekkel és hangulatokkal, hanem emberi lélekkel, érzésekkel, átélésekkel is megtöltötték az oratóriumot.

A megnyitót hangjukkal és szaxofonos kíséretével még fennköltebbé tette Székely Tímea és Székely Musitz Anna, akik elsősorban egyházi énekekkel készültek. A csoport munkáit Szilva József festőművész méltatta.

fotó: a szerző

A kiállítás vasárnaponként, a szentmise után, 12 órától tekinthető meg vagy előzetes telefonos egyeztetés után.

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes