2024. 05. 18. szombat - Alexandra, Viola
Keresés
FRISS

Újra virágba borult a királyhelmeci múzeum udvara

A régió lelkes és tehetséges hagyományőrzői lehetőséget kapnak megmutatni kézműves termékeiket és gondosan ápolt virágaikat a királyhelmeci virágpiacon, mely iránt az érdeklődés kiapadhatatlan. Az érdeklődők folyamatosan érkeztek a nyitás után, szinte vetésforgóban váltották egymást, miközben a szebbnél szebb termékek között válogattak, illatozták a színesebbnél színesebb virágokat.

Kép: a szerző

Találhattak köztük évelő és egynyári virágokat, színes gerberákat, futó-és ülőmályvát, petúniát, választhattak kis meténget és más futó zöldet is. Aki sikeresen választott a színkavalkádból, újabb nehézséggel találta szembe magát: kreatív kézműves termékekben kellett válogatni, s eldönteni, melyiket viszi haza.A környékről érkeztek kosárfonók, Szentesből Lukács Barbara hozta el termékeit, Tóth Enikő horgolt gyermekjátékokat, sálakat, szaténszalagból készült dekorációkat és gyöngyszereket bocsátott vásárra, ám érkeztek virágárusok Abaráról is. Kapinusz Főző Orsolya minimalista, ám annál szebb kézműves termékeivel szinte minden ilyen, és ehhez hasonló rendezvény állandó résztvevője.

Kép: a szerző

A közösségalkotás eleme

Pakosta Andrea, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatónője elmondta, évről évre nagy öröm látni, hogy vannak, akik fontosnak tartják a közösségalkotást kézműves termékeik által, melyek nem csak szépek, de szeretettel készülnek. Mindegyik egyedi, a készítője sajátos stílusát viseli önmagán.

Azt tapasztalja, hogy szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen termékek iránt, többek között ezért is bocsájtják minden éven a termelők és készítők rendelkezésére a múzeum udvarát. Ezért cserébe semmilyen elvárást, igényt nem támasztanak, csupán azt, hogy termékeik által szebbé tegyék azok otthonát, akik azokat megvásárolják.

kép: a szerző

Az emberek között járva az fogalmazódott meg bennem, hogy a királyhelmeci májusi virágpiac nem csak a klasszikus piaci funkciója miatt fontos. Alkotóeleme a társadalom építésének, a meglévő kapcsolatok táplálásának és az új barátságok születésének. A találkozás öröme és a közös beszélgetések megerősítik a köteléket ember s ember között, hiszen a mindennapok rohanásában nem mindig van időnk megállni, megillatozni a virágokat, élvezni a napsütést és megkérdezni a másiktól: „Hogy vagy?”.

Ha van egy hely, ahol összegyűlhetünk, ott össze is gyűlünk, hisz az ember eredendően társasági lénynek teremtetett. Közösségbe teremtetett, communio-ba, mely értelmezése szerint közös érzelmeken, nézeteken, eszméken, célokon alapuló emberi kapcsolat. Ezt pedig a közös élmények szilárdítják meg, melyet semmi szín alatt nem szabad megvonnunk magunktól. Jó együtt lenni.

hirdetes
hirdetes