2024. 05. 17. péntek - Paszkál, Gizela, Aneta
Keresés
FRISS

Április végi kitüntetések az elnöki palotában

Április 30-án, kedden Zuzana Čaputová köztársasági elnökasszony a Szlovák Köztársaság EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából az elnöki palotában rendezett ünnepségen kitüntetett 28 olyan személyt, akik közvetlenül hozzájárultak a csatlakozás létrejöttéhez, vagy más módon támogatták a Szlovák Köztársaság integrációs erőfeszítéseit a 2004 előtti időszakban.

A kitüntetettek közt egyetlen magyarként Bugár Béla szerepelt, akit szerkesztőségünk meg is kérdezett az eseménnyel kapcsolatban:

„Először is arról volt szó, hogy 20 éve az Európai Uniónak a tagjai vagyunk és azok, akik hozzájárultak akkor - mert hát nem szabad elfelejteni - ,hogy a Mečiar utáni időszakban kerültünk a kormányba és ebben az időszakában amerika külügyminiszter asszonya elmondta, hogy Szlovákia Európa fekete lyuka.

Ebből az idézőjelben a „fekete lyukból" sikerült aztán elérnünk, hogy tagjai lettünk az Európai Uniónak, ami azért fontos, mert sok mindent kellett ahhoz tenni, hogy a fekete lyukból egy ilyen szervezetnek a tagjai lehessünk.

Úgyhogy a köztársasági elnök eldöntötte, hogy huszonnyolc embernek ad egy emlékérmét, melyet egyedüli magyarként kaptam meg, ami ebből a szempontból egy kimondottan jó érzés”.

Az államfő szerint a kitüntetett személyek nemcsak megértették az Európai Unióhoz és az Észak-atlanti Szövetséghez való tartozásunk fontosságát és szükségességét, hanem ezt nyilvánosan is kifejtették és nap mint nap népszerűsítették, akár a brüsszeli tárgyalóasztalnál és más fővárosokban az Atlanti-óceán mindkét partján, akár a különböző minisztériumok munkacsoportjaiban itt Szlovákiában, akár a nem kormányzati szervezetek és a média világában.

fotó: TASR

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes