2024. 05. 10. péntek - Pálma, Viktória
Keresés
FRISS

21400 km egy nap alatt, biciklivel

Ragyogó napsütéssel és 20 km/órás déli széllel (amihez 34 km/órás lökések társultak) köszöntött be április utolsó szombatja, vele együtt a méltán népszerű, családi kikapcsolódásként és versenyként is meghirdetett Csárda Túra kerékpáros körverseny. Az immáron huszonkettedik alkalommal megrendezett kerekezés hatalmas népszerűségnek örvend. Nemcsak azért, mert kiváló minőségű kerékpár- és országutakon tekerhetnek a benevezők, hanem a látvány miatt is. A Duna vonala, az ártéri erdők, a frissen kaszált töltések, az ébredő, burjánzó természet, Gerecse látványa... Mind, mind olyan élményekkel és töltettel ajándékozzák meg a körverseny résztvevőit, melyek hónapok múltán is mosolyt csalnak az arcokra. Nem is beszélve a kiváló kihívásról, teljesítményről.

fotó: a szerző

A Csárda Túra főszervezőjétől, Bujna Zoltántól (a Biciklis dervis, aki Vámbéry Ármin nyomán elbiciklizett Komáromból Teheránba) megtudtuk, hogy már hetekkel ezelőtt keményen készültek a túrára: rendbe tették és tisztították a szakaszokat, hogy a kerékpárosok csak a teljesítményükre kelljen, hogy összpontosítsanak.

fotó: a szerző

A versenyzők hét kategóriában nevezhettek: City 10, Gravel 20, Classik 40, MTB 55, Giro 60 (ez egy új táv, melyet sokat választottak, hogy próbára tegyék magukat), Road 80 és az Extrem 110.

Az első rajt 07.30 perckor történt meg, ezt követően ötpercenként tömeges indítással vágtak neki a bringások az általuk választott kategória teljesítésének. A teljesítmény túrázó feladata, hogy az útvonalat végigjárja és felkeresse az egyes falvakban felállított igazoló állomásokat. Ezek többnyire helyi kocsmák vagy éttermek – ahogyan a körverseny nevéből erre következtetni is lehet. Itt igazoló pecséteket gyűjtenek a versenyzők a pecsételőfüzetbe, illetve – természetesen – lehetőségük adódik frissítőhöz is hozzájutni.

fotó: a szerző

A kerékpáros túra legfőbb küldetése az értékes sportolás, szabadidős kikapcsolódás, így minden résztvevő győztesnek érezheti magát. Elsősorban bizonyítottak önmaguknak, legyőzték kétkedésüket, hogy képesek-e véghezvinni a kitűzött célt. Összesen 472-en álltak rajthoz, összeadva a teljesített távokat 21400 km-t tettek meg a szabadság vándorai.

Cserepes Erika az Extrem 110 után
fotó: a szerző

Talán sokan emlékeznek még olvasóink közül Cserepes Erikára, akit tavaly márciusban gázolt el egy kisteherautó sofőrje, majd magára hagyta az árokban. Erika sokáig az intenzív osztályon feküdt. Szerencsére erős lány, igazi küzdőszellem. Az idei Csárda Túrán a legkeményebb, 110 km-es szakaszt teljesítette.

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes