2024. 05. 17. péntek - Paszkál, Gizela, Aneta
Keresés
FRISS

Olimpikonok Mancs őrjáratos hátizsákkal

Figyelem az arcokat. Az egyik egy szőke kisfiú. Hirtelenszőke. Szinte világít a burája. Magamról tudom: kinövi. Barna sérója lesz, ha kicsit belövi, vagy csak meghagyja rakoncátlanul kócosnak, a lányok odalesznek érte. Mindenki bele akar majd túrni. Szemben vele egy göndör. Csigák játszadoznak a fejtetőn. Szemüveget visel, és legalább 20-22 évvel idősebb a hirtelenszőke fiúcskánál. Az ovis és az óvónéni. Farkasszemet néznek. Versenyezni jöttek. Jól érezni magukat, rekedtre kiabálni a torkukat, mert sikítani és buzdítani mindig jó. Azt mondják, a részvétel a fontos. Persze, persze, hiszen ez csak játék, de azért annyira jó egy játékban elsőnek lenni! Végül is, ez itt egy olimpia, nem? Még ha történetesen aprótalpúakról szól is.

Slávik Éva sok komáromi ovis példaképe lett
fotó: a szerző

Tizennégy óvoda (ebből 13 városi fenntartású, egy magánovi), összesen 280 ovisa jelezte részvételét az idén második alkalommal megrendezett Oviolimpia rendezvényünkön. A komáromi Szabadidőközpont Komárom város önkormányzatával közösen szervezte meg. Játékos, ügyességi versenyek várják a kicsiket. Az egyes kihívásokat, azok szabályait az intézmények előre megkapták, akár gyakorolhatták is. Résztvevőink nagycsoportosok: iskola előtti korosztály. A rendezvény célja az egészséges szocializáció”

A Tulipán óvoda olimpikonjai
fotó: a szerző

– meséli Slávik Éva, a komáromi Szabadidőközpont igazgatónője, miközben megküzd a fejmikrofon kábeljeivel. Aztán elnézést kér, hogy magamra hagy, mert az ovisok már türelmetlenül mozgolódnak a komáromi sportcsarnok előterében. Mindegyik csapatnál tábla, melyen az intézmény neve van feltüntetve, egyesek zászlókkal is készültek.

A Csillagban öröm a hullahopp
fotó: a szerző

Eső utáni káprázat! – jut eszembe a hasonlat, mert az olimpiai bevonuló zene megmutatja a szivárványszínbe öltözött gyermekeket. Vidámak, felszabadultak, de látszik rajtuk a drukk. Naná! Intézményesített keretek között lehet kiereszteni a gőzt, ugrálni és kiabálni. Itt és most senki nem szól rájuk, hogy lassabban meg óvatosan meg halkabban meg ülj le és maradj csendben.

fotó: a szerző

Bajkai János, az Iskola-, Kultúr- és Sportügyi Főosztály vezetője hálásan köszöni a kicsiknek, hogy eljöttek, hogy részt vesznek. A szervezőknek az áldozatkész munkát. És örömmel jelenti be, hogy itt, ma mindannyian győzünk.

Hat versenyszámban mérik össze ügyességüket a gyermekek. Labdahajtás kanyargós útvonalon, hullahopp karikás ügyeskedés, pókfutás, tányérátadás ruhacsipesszel, légiesített téglacipelés a hétvégi házhoz, aztán annak elbontása is. A kicsik – láthatólag – nagyon élvezték az egyes versenyszámokat. Szemük sarkából vizslatták egymást, picit rálépve (talán belépve is?) a startvonalra.

Bajkai János (jobbra) és a Csillag óvoda csapatkapitánya
fotó: a szerző

Végül, ahogyan Bajkai János is mondta: mindenki győzött! Keszegh Béla, Komárom város polgármestere által dedikált mesekönyvvel, matricával és egész zsáknyi édességgel gazdagodtak az apróságok. A díjkiosztást Bajkai János és Varga Tamás alpolgármester vállalták magukra.

Bravó, komáromi Szabadidőközpont! Rég éreztem magam ilyen jól egy ekkora zsibongó játszótéren!

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes