2024. 05. 15. szerda - Szonja, Žofia
Keresés
FRISS

Három méterrel a víz felett

Erős, már-már viharos szél fújt a víztározó felett. Habosra borzolta a hullámokat, vízpermettel borította be a föveny tavaszi füvét. A Vág folyó tóvá duzzasztott felülete háborgott. Ilyen körülmények között csak egyfajta embertípus érzi jól magát a hullámok között: az extrém sportoló.

fotó: a szerző

Helyszín: a vágkirályfai víztározó, mely a Vág folyó legnagyobb ilyen jellegű mesterséges vízfelülete. A tizenkét kilométer hosszú és két kilométer széles víztározó a Vágsellye melletti Vágkirályfa község szomszédságában épült. Közkedvelt célpontja a vizes sportok szerelmeseinek, valamint a kerékpárosoknak.

fotó: a szerző

Időpont: május legelső napja. Az időjárásjelentés felhős-napos időt jósolt, egyre fokozódó erejű széllel, előjeleként a közelgő hidegfrontnak. Az „egyre fokozódó erejű szél” a víztározó mellett valójában viharosnak volt érzékelhető. Az a fajta légmozgás, amikor az ember alig bír egy helyben megállni. Amikor könnyek gyűlnek a szemében, amikor széllel szemben szinte képtelenség levegőt venni.

fotó: a szerző

Ez az időjárás sem tartotta azonban távol a szörfvitorlásokat és a kitesurf extrém sport űzőit. Sőt! Tömegesen gyülekeztek a parton, hogy minél előbb vízre szállhassanak. Várniuk kellett azonban a sorukra, mert balesetveszély elsősorban a túlzsúfoltság miatt fordul elő. A szörfvitorlások látványa már megszokott nagyobb tavainkon. Felszerelése a szörfdeszka, illetve a beleállított, forgatható, kapaszkodóval ellátott vitorla. Szinte hihetetlen, de a legnagyobb sebesség, amit ezzel a szerkezettel el lehet érni, az 67,17 csomó, ami 124,39 km/órának felel meg. Legalábbis jelenleg ennyi a világcsúcs.

fotó: a szerző

A sebessége miatt a szörfvitorlázás mindenképpen az extrém sportok közé sorolható, azonban látványban még ezt is felülmúlja a kitesurf, magyar megfelelője a sárkányszörf. Ez tulajdonképpen a vízisí és a sárkányeregetés kombinációja, mely esetben az „eregető" egy-egy hevesebb légáramlatot kihasználva több méterre emelkedik a vízfelület fölé.

Természetesen az „ugrálás" csak egy látványeleme a sportnak. Többnyire a szörfvitorlához hasonlóan a szél megfelelő befogása a cél, és annak kiváló kihasználás. Nemcsak gyors haladást biztosít ez a technika, hanem olyan mutatványokra is képes a sportoló, mint a szlalom.

fotó: a szerző

hirdetes
hirdetes
hirdetes
hirdetes