„A mai napig folyamatosan képzem magam” 

A Csilizpatas községben élő és gyógypedikűrösként tevékenykedő Radics Henriettával beszélgettünk. 

– Kedves Henrietta! Kezdjük a beszélgetést egy egyszerű, ámde lényegre törő kérdéssel: mi a különbség az esztétikai pedikűr és a gyógypedikűr között? 

– Mindenképp el kell mondanom, hogy hivatalosan nem létezik hazánkban „gyógypedikűrös” hivatás. Pedikűrös van és podológus. A pedikűrös valójában az, akit a köznyelv esztétikai pedikűrösnek nevez, a podológus pedig az, akit gyógypedikűrösnek.

Az esztétikai pedikűr, ahogy az a nevében is benne van, legfőképp az esztétikáról szól, ellenben a gyógypedikűr egy komolyabb tudást igényélő munka, mivel komplexebb, és nagyon sok iskolázást igényel. A gyógypedikűr körébe tartozik minden olyan tevékenység, ami többről szól, mint esztétika. Tehát: körömbenövés, körömszabályozás, körömprotézis készítése, tyúkszemkezelés, sérült és beteg körmök, valamint extrém bőrkeményedések. Diabétesszel küzdő betegeknek kifejezetten ajánlott podológus szakember segítségét kérni.

– Kérem, ismertesse nagyvonalakban az olvasóinkkal, hogy pontosan mit is takar magában a podológia kifejezés? Ha jól tudom Érsekújvár városában nemrégiben nyitottak egy podológiára irányuló szakot, s az első végzősök lesznek az első hivatalos gyógypedikűrösök az országban… 

– A koronavírus-járvány véglegesen magával hozta az országos lezárások során azt a tényt, hogy meg kell különböztetni az esztétikai pedikűrt a gyógypedikűrtől, tehát hivatalosan is szükség van podológusra. Ez az ágazat is az egészségügyi szakterület alá tartozik, ami annyit jelent, hogy a Covid alatt is fogadhatunk fájós eseteket épp úgy, mint egy kórház. 

Két évvel ezelőtt sikerült létrehozni Érsekújvárban az első podológ szakképzést, melynek elsősei idén végeznek, tehát hazánk első hivatalos gyógypedikűrösei/podológusai lesznek. Nagyon összetett és szigorú tanulmányt igénylő kétéves szakirányról van szó, amin kizárólag szakképzett pedikűrösök vehetnek részt. 

Radics Henrietta archívuma

A podológus a láb anatómiájával, mechanikájával és patológiájával foglalkozik, s azokat a problémákat kezeli, amelyek már nem tartoznak a pedikűrös kompetenciái közé, de még nem igényelnek orvosi beavatkozást. 

– Ön mióta foglalkozik konkrétan ezzel a tevékenységgel? Hol abszolválta az ezzel a szakiránnyal kapcsolatos tanulmányait, és hogyan képezte magát? 

– Én egyike vagyok azoknak, akik hazánkban megmutatták, hogy hogyan lehet nagyon rövid idő alatt szépen fejlődni szakmailag. Őrült módon estem neki a szakmának, és mániákusan tanulmányozok minden esetet, szabadidőmben pedig podológ könyveket olvasgatok. 

Az alapképzés óta szinte nem telt el hónap, hogy ne mentem volna iskolázásra vagy konferenciákra. A mai napig folyamatosan képzem magam, mert úgy gondolom, hogy mindig van hova fejlődni. Nagyrészt Nagyszombatban, Pozsonyban és Prágában tanultam. Csehországban nagyon szeretek tanulni, mivel a szakmának egészen más, komolyabb szintjét tapasztalom ott.  Nagyon sokszor megyek termékiskolázásokra is. Fontos tudni az összetevők miatt is, hogy kinek mit ajánlhatok. Egy cukorbeteg láb például különös odafigyelést igényel. 

Jelenleg a lektori képzést csinálom, mert céljaim közt van az is, hogy a közeljövőben a csallóközi pedikűrösöknek is átadjam a tudásom. Az én hajtóerőm a tanulásban mindig az volt, hogy soha ne essek abba a hibába, hogy azt gondolom, hogy mindent tudok, ezért is tanulok folyamatosan. 

– Legtöbb esetben milyen panaszokkal keresik fel Önt az emberek, s miért fontos ellátogatni egy ilyen jellegű pedikűr szalonba?

– A szakterületem közé tartoznak a benőtt, beteg, sérült körmök, valamint a körömszabályozás mindenféle fajtái is, de tyúkszemet is eltávolítok. Ezen kívül érdekel az ortopédia, természetesen csak ameddig az én kompetenciám elnyúlik. Együtt dolgozok a magyarországi Podiart elnevetésű céggel, amely egyéni talpbetéteket készít azon vendégeim számára, akik igényt tartanak rá. Ezek igényes, kézzel készített egyedi betétek. Egy ún. podoszkóp gép segítségével letérképezhető a talp teljes felülete, majd a gyárban dolgozó szakemberek ennek a nyomástérképnek segítségével betétet készítenek az adott cipőbe.

Munkám során néha „csupán” diagnosztizálok. Egy benőtt körömnek például sokféle oka lehet. A rossz körömnyíráson túl okozhatja egy helytelen cipő vagy ortopédiai probléma is. Fel kell tudni ismerni, hogy mi váltja ki az alapproblémát ahhoz, hogy hosszútávon segíteni tudjak a vendégemnek, mivel az én célom az alapprobléma teljes megszüntetése.

Gyakori gond még például, hogy az emberek nem tudják megkülönböztetni a szemölcsöt a tyúkszemtől, és saját maguk kezdik el kezelni otthon. Így kerül például egy tyúkszemtapasz a szemölcsre, ami egy diabetikus esetén a lábujjába is kerülhet. 

– Sok kliense van? Előzetes telefonbeszélgetésünk alkalmával említette, hogy sok orvos is küldi Önhöz a pácienseit…

– Munkásságom híre emberről emberre száll. Nekem hatalmas megtiszteltetés, amikor egy egészségügyben dolgozó személy küld hozzám vendéget, legyen szó nővérről vagy orvosról. A gyógypedikűr/podológ szakma akkor tud szépen működni, ha létre jön a háromszög: orvos-páciens-pedikűrös/podológus.

Nálam kulcsfontosságú a higiénia. Vákumcsomagoló gép segítségével légmentesen zárom és úgy sterilizálom az eszközeimet. Gyakran viccelődnek az emberek, hogy a talajból is klór szag árad, emiatt is nagyon szeretnek jönni hozzám, hiszen biztonságban érzik magukat. 

Hol, milyen felületen találhatják meg Önt az érdeklődők, jövőbeli kliensek?

– Jelen vagyok a szociális hálón „Henrieta Radicsová – odborné ošetrenie chodidiel” néven, illetve weboldalam (www.pedmedical.sk) is van.

A Facebookon gyakran osztok meg előtte-utána fotókat a munkáimról. Ezek nem feltétlenül „szép” képek, de mindig hangsúlyozom, hogy nem elrettentésnek rakok ki egy-egy esetet, hanem okításnak. Ez nagyon fontos! Természetesen anonimként rakom ki a képeket (a kliens beleegyezésével), azért, hogy más is lássa, mi mindenre van megoldás ebben a szakmában.

Radics Henrietta archívuma

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában

Teljesítményromlást mutatnak a legfrissebb kínai BMI adatok     Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában, a szolgáltatóipar teljesítménye pedig január

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy