Bahmut pokoli nyomás alatt, a város romokban áll.

„Bahmut minden utcáját a vérünk borítja” – nyilatkozta Fox, egy ukrán katona a szinte porig rombolt városban, az Oroszország és Ukrajna közötti háború frontvonalán. Egy lakóház pincéjében Fox azt mondta, nem tudja, meddig tudják még társaival megtartani a várost. Az ukrán csapatok hatalmas nyomás alatt vannak a városban, és az orosz erők több hónapos harc után egyre keményebb támadásokat indítanak Bahmut ellen.

Több irányból támadja az ukrán védelmi vonalat az orosz hadsereg. A kiemelt cél továbbra is a város elfoglalása, a Föderáció nagy erőket vet be. Az ukrán védelem azonban továbbra is kitart, a napokban egy orosz vadászgépet is kilőttek Kijev csapatai. A megerődített védelmi állások egymás után verik vissza az orosz támadásokat, a várost pedig továbbra sem tudta teljesen körbevenni a föderációs sereg.

„Sajnos minden nap elveszítünk valakit. Minden erőforrásunkat az életüket adó védők, valamint a sebesültek evakuálására fordítjuk, hogy még időben orvosi segítséget nyújtsunk a túlélőknek” – mondta Fox. 

Az oroszok most prioritásként kezelik Bahmut körülvételét és elvágását, ahelyett, hogy közvetlenül megtámadnák. „A helyzet Bahmut körül rendkívül feszült” – mondta Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a közösségi médiában. „A jelentős veszteségek ellenére az ellenség kiküldte a legjobban képzett Wagner rohamegységeit, hogy megpróbálják áttörni csapataink védelmét és bekeríteni a várost” – mondta Szirszkij az orosz félkatonai csoportra utalva.

Bahmut ostroma

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajna mindaddig folytatni fogja a harcot a városért, ameddig bírja erővel, és hónapok óta sürgeti a szövetségesek fegyverszállítását. Bahmut legtöbb épülete romokban hever, a sóbányáiról ismert város felett füst száll fel.

A kelet-donyecki régió kormányzója, Pavlo Kirilenko február közepén úgy nyilatkozott, hogy a háború előtt a városban élő 70 ezer emberből kevesebb mint 5000 civil, köztük 140 gyerek maradt. „Optimista vagyok” – magyarázta egy másik ukrán katona a városban. „Bahmut, Krím, minden a miénk lesz. Csak adj nekünk valamit, amivel lőhetnénk, és mutasd meg, hol.”

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy fogalmazott, ők továbbra is nyitottak a tárgyalásra, de csak ha az ukrán vezetés és nyugati szövetségesei  tudomásul veszik, hogy a négy ukrajnai közigazgatási terület, Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja az Oroszországi Föderációhoz tartozik, miután a helyiek népszavazással döntöttek erről. Az ukrán elnök ezt határozottan visszautasította minden egyes alkalommal, és az orosz csapatok maradéktalan kivonását jelölte meg a béketárgyalás feltételeként.

Forrás: Euronews
Borítókép: YouTube

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában

Teljesítményromlást mutatnak a legfrissebb kínai BMI adatok     Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában, a szolgáltatóipar teljesítménye pedig január

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy