Mikor lesz olcsóbb a bevásárlásunk?

Az élelmiszerek drágulnak, még akkor is, ha az energiaárak csökkennek és az infláció csökken. A közgazdászok szerint hónapról hónapra enyhe árcsökkenés tapasztalható a mezőgazdasági termékeknél.

Szakértők szerint az ukrajnai háború jelentősen befolyásolta, hogy hogyan és mennyit fizetünk az élelmiszerekért. Oroszország és Ukrajna nagyon jelentős gabonaexportőrök. Aztán ott voltak ugye az energiaárak jelentős növekedései. Ha ennyi nem lenne elég, még egy dolog fontos szerepet töltött játszott az árak növekedésében. Az időjárás. Több szélsőséges éghajlati jelenségnek lehettünk szemtanúi. Mind a szélsőséges aszályok, mind az árvizek, amelyek csökkentik a terméshozamokat, és végső soron felverik az árakat.

Fotó: Freepik

Élelmiszerárak

Előrejelzések szerint jó eséllyel számíthatunk arra, hogy az élelmiszer-infláció az elkövetkező hónapokban enyhülni fog.

Elzárkózás Oroszországtól

A legnagyobb bizonytalanságot az a kérdés jelentette, hogy Európa megbirkózik-e, és hogyan fog megbirkózni azzal a helyzettel, hogy nem lesz orosz energiaellátás.

Nem titok, hogy Szlovákia és szinte egész Európa függősége Oroszországtól nagyon nagy volt. Az elmúlt hetekben szankciók léptek életbe egyes orosz termékek behozatalára vonatkozóan. Úgy tűnik viszont, hogy Európa gazdasága a vártnál jobban megbirkózott ezzel a gonddal, ennek köszönhetően csökkenhetnek az árak is.

Olajárak

Az áringadozások a piacokon még mindig nagyon erősek.

A jóslatok alapján arra számíthatunk, hogy a következő hónapokban azok a tényezők fognak érvényesülni, amelyek felfelé mozdítják az árakat. Jelenleg nagyjából 80 dollárnál tartunk a Brent nyersolaj hordónkénti ára tekintetében. Ez annak köszönhető, hogy a kereslet élénkülését látjuk Kínában és több uniós országban. Ezek lehetnek azok a tényezők, amelyek az eddigit még feljebb nyomhatják.

Fotó: Freepik

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában

Teljesítményromlást mutatnak a legfrissebb kínai BMI adatok     Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában, a szolgáltatóipar teljesítménye pedig január

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy