Vinicius Jr: Hogyan hagyja cserben a spanyol futball a Real Madrid elit tehetségét a rasszista gyalázkodások közepette

Vinicius Jr. az elmúlt egy évben rasszista incidensek középpontjába került Spanyolországban, ahol számos alkalommal rasszista sértegetéseknek volt kitéve, legutóbb február elején a Mallorca szurkolói részéről.

Fotó: Wikipedia

A Real Madrid 64 év alatt mindössze másodszor lett spanyol és európai bajnok ugyanabban a szezonban. Ez volt az az év, amelyben Vinicius a világ labdarúgásának egyik leghatékonyabb társulását alkotta, összesen 100 gólt és asszisztot szerzett Benzemával együtt. Kulcsszerepet játszott abban, hogy az előző idényben a Real megnyerte a LaLiga és Bajnokok-ligája győzelmet ünnepelhetett. 22 évesen és 224 naposan Vinicius lett a legfiatalabb vendégjátékos, aki kétszer is betalált a Liverpool ellen az Anfielden egy nagy európai bajnokságban, mióta Johan Cruyff 1966 decemberében az Ajaxnak az Európa Kupában. Már ez is mutatja, hogy a Real Madrid sztárja mára milyen kaliberű játékossá vált. Vinicius, aki ismét a Liverpool csapása lett, továbbra is hangsúlyozza vitathatatlan zsenialitását és növekvő befolyását a világfutball színterén, de nehéz elvonatkoztatni attól a kontextustól, amelyben sztárszerű teljesítményei zajlanak, és amely szöges ellentétben áll a hazájában elfoglalt helyzettel. A Brazil Labdarúgó Szövetség (CBF) elsőként fogja pontlevonással büntetni a rasszizmus és a rasszista szidalmazás eseteit. A CBF megerősítette a szabályzatának módosítását, amely a jelenleg is zajló brazil kupában lépett életbe. A remények szerint a Spanyol Labdarúgó Szövetség idővel a CBF új szabályozásához hasonlót szeretne bevezetni. De abból ítélve, hogy a rendszer az utóbbi időben folyamatosan kudarcot vallott, nem számíthatunk egyhamar radikális változásokra.

Vinicius az elmúlt 12 hónapban a spanyolországi rasszista botrányok középpontjába került, számos alkalommal rasszista módon bántalmazták az ellenfél játékosai és szurkolói is. Egy rádióinterjúban a Mallorca menedzsere, Javier Aguirre tagadta, hogy játékosai célba vették volna Viniciust a rossz hangulatú mérkőzésen, amelyen a brazil 10 szabálytalanságot szenvedett, ami a legtöbb a La Liga idei szezonjában bármelyik játékos részéről. Kilenc percenként egy szabálytalanság. Sőt mi több, a brazil labdarúgó ellen követték el a legtöbb szabálytalanságot az idény során Európa öt legjobb bajnokságában. Már 84 alkalommal szabálytalankodtak vele szemben, a Paris Saint-Germain játékosa, Neymar a második a maga 65-ös mutatójával.

Voltak más megdöbbentő esetek is – a Camp Nouban a Barcelona ellen 2021 novemberében és az Atletico Madrid ellen 2022 szeptemberében. A spanyol rendőrség egy lehetséges gyűlölet-bűncselekményt is vizsgál ellene, miután a januári madridi derbi előtt a klub edzőközpontja előtti hídról egy 20-as számú mezet ( Vinicius mezszáma) viselő próbababát akasztottak le egy hídról. A madridi ügyészek úgy döntöttek, hogy nem emelnek vádat a Vinicius elleni szeptemberi rasszista skandálás miatt, miután megállapították, hogy az „néhány másodpercig tartott”, és nem minősült bűncselekménynek. Decemberben Vinicius azzal vádolta a LaLigát, hogy továbbra sem tesz semmit a mérkőzéseken rasszista szurkolók ellen, miután a közösségi médiában közzétett videókon látható volt, hogy néhányan szidalmazzák és tárgyakkal dobálják őt az előző nap a Valladolid elleni mérkőzésen. A LaLiga elítélte a gyűlöletbeszéd minden formáját, és közölte, hogy nyomon követi a mérkőzésen tapasztalt rasszizmus eseteit. Az elnök, Javier Tebas szerint Vinicius vádjai „igazságtalanok és valótlanok”. A LaLiga azt állítja, hogy nem áll módjában sportszankciókat érvényesíteni, ehelyett minden esetet az igazságszolgáltatáshoz utal.

Vinicius a legtöbb gólkísérlettel (28) és kapura lövéssel (15) rendelkező játékos a Bajnokok Ligájában ebben a szezonban. Miután a tavalyi szezonban 22 gólt szerzett 20 assziszt mellett, ebben a szezonban már 18-at szerzett az összes versenyben, és a januári klubvilágbajnokságon a torna legjobb játékosának választották, ezzel segítve a Realt a rekordot jelentő ötödik bajnoki cím megszerzésében.

Ha a világ egyik legjobb játékosát nem lehet megvédeni, akkor milyen esélye van bárki másnak a futballban? Meddig folytatódhat még ez a megdöbbentő szemet hunyás a rasszizmus felett? Pontlevonások, stadionbezárások és súlyos pénzbüntetések távolabbinak tűnnek, mint valaha. Vajon ugyanezt a bánásmódot alkalmaznák akkor is, ha egy fiatal, fehér spanyol lenne? Erős kétségeim vannak. Sőt, biztos vagyok benne, hogy egészen más lenne.

A rasszizmus továbbra is társadalmi probléma, és nem csak Spanyolországban, de ez egy olyan ország, ahol a gondolkodásmód megváltoztatása a rasszista skandálásról alig haladt előre a 90-es évek végéhez képest, amikor Roberto Carlos az első Clasicóján játszva ilyen bánásmódban részesült. A spanyol futballnak ideje lenne rájönnie, hogy mit veszíthet, ha elpazarolja ezt az elit tehetséget.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában

Teljesítményromlást mutatnak a legfrissebb kínai BMI adatok     Júniusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent a feldolgozóipari teljesítmény Kínában, a szolgáltatóipar teljesítménye pedig január

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy