A járművezetők figyelmét túlságossan eltereli a modern technológia

Egy nemrégiben készült Allianz-jelentés szerint a modern technológia miatt a járművezetők figyelmének elterelése a technológia fejlődésével jelentősen megnőtt. A modern technológia vezetés közbeni használata által okozott figyelemelterelés 50 százalékkal növeli a balesetek kockázatát. Az eredmények azt mutatják, hogy az SMS-ezés kiszorította a telefonálást, mint fő mobiltelefonos szabálysértést, és a vezetők megfigyelését a többség ellenzi.

Manapság sok járművezető számára bevett gyakorlat, hogy olyan technikai funkciókat vagy eszközöket használ, amelyek nem kompatibilisek a jármű vezetésével. Ráadásul az ilyen eszközök napról napra összetettebbé és könnyebben elérhetővé válnak. A mobiltelefonok és a fedélzeti számítógépek jó példák erre. Bár sok járművezető tisztában van a veszélyekkel, ezt a felismerést nem ültetik át a mindennapi vezetésbe. Ez áll a probléma középpontjában, és ez végzetes lehet. Az SMS-ezés kiszorítja a telefonon való csevegést, mint fő figyelemelterelő tényezőt. Felmérések szerint aki vezetés közben SMS-t ír, több mint 50 százalékkal növeli a balesetveszélyt.

Növekszik a fedélzeti számítógépek száma

2016-ban a járművezetőknek csak egyharmada rendelkezett olyan járművel, amely a kommunikációs, szórakoztató és kényelmi funkciók működtetésére szolgáló központi kijelzővel (fedélzeti számítógép) volt felszerelve. Időközben ez az arány közel 50 százalékra emelkedett. Egyes funkciók különösen kockázatosak; például azok, akik visszaélnek egy olyan vezetéstámogató funkcióval, mint a sávtartó rendszer, hogy hosszabb időre felszabadítsák kezüket a kormánykerékről.

A fiatal járművezetők különösen hajlamosak a figyelemelterelt vezetésre. A 18 és 24 év közötti fiatal járművezetők különösen ki vannak téve a figyelemelterelés kockázatának; az ebbe a korcsoportba tartozó járművezetők 30 százaléka állítja, hogy vezetés közben használja okostelefonját (összehasonlításképpen: az összes járművezető esetében ez az arány 16 százalék).

Fotó: Unsplash

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy