Amerika további 10 milliárd eurót ígér Kijevnek

Joe Biden amerikai elnök múlt heti meglepetésszerű látogatását követően Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfőn Kijevbe látogatott, Ukrajna gazdasági támogatásának kiterjesztése céljából.  

Az Egyesült Államok további pénzügyi segélyt küld Kijevnek – közel 1 milliárd euró értékben. Washington kulcsfontosságú pénzügyi és katonai támogatója Ukrajnának, és az elmúlt évben közel 47 milliárd eurós segítséget nyújtott a háború sújtotta országnak. Yellen kifejtette, hogy ez az első részlet abból a 10 milliárd eurós csomagból, amelyet az Egyesült Államok a következő hónapokban Kijevnek küld.

„Gazdasági támogatásunk segít abban, hogy az ukrán kormányzat és a kritikus infrastruktúra rendkívüli körülmények között is működni tudjon” Beszédében Yellen felvázolta, hogy Washington hangsúlyozza a megfelelő kormányzás fontosságát, hozzátéve, hogy az „átláthatóság és elszámoltathatóság még fontosabbá válik, ahogy Ukrajna újjáépíti infrastruktúráját és kilábal a háború hatásaiból”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott Washingtonnak, amiért a háború első napjai óta erőteljesen támogatta fegyverekkel, és pénzügyi fronton is – írta a Telegram közösségi oldalon, egyúttal további szankciókat szorgalmazott Oroszország ellen.

A Reuters értesülései szerint Ukrajna gazdaságának idén 40-57 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége. Az ország jelenleg 15,5 milliárd dolláros hitelprogramról tárgyal a Nemzetközi Valutaalappal.

Orosz források szerint Bahmutot körülvették. Eközben Ukrajna arra figyelmeztet, hogy a frontvonalat Bahmut körül egyre nehezebb tartani, mert az orosz erők minden ukrán védelmi pozíciót szisztematikusan lerombolnak. Bahmut elfoglalása jelentős győzelem lenne Moszkva számára, de elemzők szerint elfoglalása legfeljebb szimbolikus lehet, mivel a sóbányász városnak csekély stratégiai értéke van. Denis Puszilin, a magát kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője hétfőn az orosz televízióban beszédében kijelentette, hogy minden Bahmutba vezető utat a Moszkva-barát erők ellenőriznek.

Ha a város elesik, akkor a háború a következő szakaszába lép, ugyanis a föderáció erői abban az esetben elérik az utolsó ukrán védelmi vonalat. Ezt bár tény, hogy nehéz lesz áttörni az oroszoknak, de jelenleg Ukrajna mind stratégiai mind pedig pénzügyi szempontjából életbevágó, hogy Bahmut minél tovább ki tudjon tartani, de legrosszabb esetben az ukrán haderő a katonáit ki tudja vonni még élve a városból.

Ha az ukrán haderő összeroppan, elveszti legharcképesebb egységeit és emiatt az ország szétesik, már nem lesz mit támogatni.

Forrás: Euronews
Borítókép: Bloomberg – YouTube

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy