Már Szlovákiában is jelen van a rühesség

A rüh nevű atka, más szóval a Sarcoptes scabiei az okozója annak a bőrbetegségnek, ami egyre inkább terjed országunkban. Ez egyébként gyakori betegség nálunk is, csak kevesen tudnak róla.

A rühesség egy világszerte elterjedt egészségi probléma és körülbelül egy 0,5 milliméteres rühatka okozza. Ez befészkeli magát az ember bőre alá, itt az alsóbb rétegekben alagutakat alakít ki és lerakja tojásait, amelyekből lárvák kelnek ki. Ezek pár napon belül „beérnek” és az egész folyamat kezdődik elölről. A folyamat hetekig tartó viszkető érzést idéz elő és apró, vörös kiütéssel jár. Már a szomszédos országokban is nagy számban megjelent (például Csehországban 700 ember fertőződött meg), nálunk pedig február végére már több százan (körülbelül 274-en) kapták el ezt a betegséget.

Fotó: Wikipédia

Az atka akár öt hétig is életben van, ebben az időszakban képes 40-50 tojást is lerakni, ezekből pedig több száz új egyed is előbújhat egyenként. A vékonyabb bőrt kedvelik a leginkább, ezért nagy eséllyel a hajlatokban jelennek meg a kiütések. Ha a fertőzött sokat vakaródzik, akkor előfordulhat, hogy a piszkos kezéről vagy a körmök alól baktériumok kerülhetnek az érintett területre. Ebből kifolyólag a kiütések begyulladhatnak és akár be is gennyesedhetnek.

Sokan a koronavírus-járvány miatt gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek, ezért ez a fertőzés és sok más is elkerülhető úgy, ha nem használunk minden eszközt közösen, mivel az emberi rühesség csak embertől kapható el, főként testi érintkezéssel. A rüh azonban csak nagyon szoros érintkezéssel terjed, mint például úgy, ha valakivel közös törölközőt használunk, vagy egy ágyban alszunk, tehát egyszerű kézfogással kevés az esélye annak, hogy elkapjuk.

Fotó: Wikipédia

A rühatkák nem bírják a szárazságot és a napfényt, de a fagypont alatti hőmérséklet is rossz hatással van rájuk. Ha megkérdeznénk nagyszüleinket, biztosan azt mondanák, hogy ennek megelőzésére mindenféle kenőcsöket használtak, de napjainkban az ivermektin parazitaellenes gyógyszert ajánlják, amivel akár egy nap alatt megszüntethetik a rühatkát, később pedig az allergiás reakciók is elmúlhatnak.

Fontos, hogy minden embert – aki egymással közvetlen érintkezésbe került – egyszerre kezeljünk, hogy megelőzzük a további terjedéseket. Ezenkívül elkerülhetetlen a mindennapi és alapos fertőtlenítés is, ebbe beletartozik a használt ruhák átmosása 60 Celsius-fok felett.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy