Pozsony úniós támogatásból építheti fel Ligetfalu városrész villamosvonalát

Pozsony városa uniós forrásokat kapott a Ligetfalu (Petržalka) nevű városrészben jelenleg épülő villamosvonal meghosszabbítására. A közlekedési minisztérium csütörtökön írta alá a vissza nem térítendő pénzügyi hozzájárulásról szóló szerződést. Ezt Andrej Doležal közlekedési miniszter erősítette meg.

A miniszter szerint az erre az ügyre forítandó összeg több mint 81 millió euróra rúg. A főváros már magában a pályázatban is meghirdette a projektet, ami azt jelenti, hogy a projekt 70 százalékát az Integrált Infrastruktúra Operatív Programból kellene finanszírozni, a fennmaradó összeget pedig az új operatív programból. A szerződés aláírása után a következő lépés a fővároson és a beruházón múlik. „Úgy gondolom, hogy minden határidő érvényes lesz, és a garantált finanszírozás jelzése kicsit megnyugtatja a helyzetet. És hogy a villamos a lehető leghamarabb átadásra kerül” – mondta Doležal.

A Bosákova – Janíkov dvor szakaszon 2021. november végén kezdődött meg a vonal építése több mint 70 millió euróért. A költségek nagy részét uniós forrásokból fedezték. Az építkezést az NS MHD Petržalka Egyesület kivitelezői csoportja (Aldesa Construcciones Polska és Aldesa Construcciones) végzi.

A munkálatok tavaly több hónapig jelentősen lelassultak, mivel az építőanyagok árának emelkedése miatt egy kiegészítésről folytak tárgyalások. Pozsony városa a közelmúltban megerősítette, hogy a projekt nem fog elkészülni az eredetileg tervezett határidőre, aminek dátuma eredetileg ez év végére volt kitűzve. Az új tervek szerint az építkezésnek jövőre kellene befejeződnie, és a villamos 2024 első felében indulhatna el.

Fotó: Unsplash

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Újabb CD-vel jelentkezett az Omega

    Újabb stúdióalbum, az eredetileg 1986-ban kiadott A Föld árnyékos oldalán jelent meg múlt héten CD-n, az Omega együttes életműsorozatában.     A lemez újramaszterelt változata

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy