Napi krónika: Báthory Gábor fejedelemmé választása-1608.március 7.

Az erdélyi fejedelmek különleges helyzetben voltak, hiszen az állam önálláságát a törökök biztosították, a fejedelmet pedig a magyar királynak is el kellett ismernie. Aki tehát a fejedelmi süveg után áhítozott, annak minden tekintetben rátermett embernek kellett lennie. Ha nem az volt, hamarosan elbukott. Ez utóbbiak közé tartozott Báthory Gábor is.

Oldalági rokona volt a nagy fejedelemnek, Báthory Istvánnak, aki a lengyel trónt is megszerezte, de ettől eltekintve is tehetséges, rátermett ifjúnak tűnt. Bocskai István udvarában tanulta a politika tudományát, és kezdetben a fejedelem úgy gondolta, hogy majd az ifjú Báthory követhetné őt az uralkodásban. Halála előttt azonban meggondolta magát, így miután 1606. december 29-én Kassán elhunyt, az idős Rákóczi Zsigmond vette át Erdély kormányzását. Báthory Gábor ebbe nem nyugodott bele, és addig-addig fondorlatoskodott, mígnem Rákóczi bizonyos uradalmak fejében kész volt lemondani. Mivel azonban nem siette el a távozást, a türelmetlen ifjú hajdúival rajtatütött és akkor már simábban ment az üzlet. Báthory Gábor elérte célját, és 1608. március 7-én elfoglalhatta a trónt. Kezdetben sokan támogatták, köztük Bethlen Gábor is, de az izgága fejedelem lassan-lassan mindent elrontott, amit csak lehetett. Rárontott Havasalföldre és elkergette a vajdát, aki úgyanúgy a szultán hűberese volt, mint ő maga, és a vazallust a másik vazallust uruk beleegyezése nélkül nem támadhatja meg. A rendreutasítás nem is késett sokáig, az elűzött vajda török segítséggel betört Erdélybe és megverte Báthory hadait. Barátait pedig féktelen nagyravágyása, és még a korban is kirívó erkölcstelensége taszította el magától. Lassan egyedül maradt, és hogy trónját megmentese, felajánlotta a törököknek Nagyváradot. A hajdúkapitányok azonban ezt már nem nézték tétlenül, és 1613. október.27-én meggyilkolták. Testét Nyírbátorba vitték, a család ősi fészkébe, és ott helyezték örök nyugalomra.

(Kép: Báthory Gábor szobra Nyírbátorban- wikipédia)

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy