Parlagfű felhasználása

Azért a nyári pollenszezon végétől, az ősz bekövetkeztétől még messzebb vagyunk, de nem árt felkészülni a parlagfűszezonra, hiszen sokunknak okoz szó szerint stresszt az az időszak. 

A parlagfű pollenje akár 100 kilómétert is képes utazni, és többszázmillió ember életét keseríti meg, de igazán kellemetlenné szeptember és október táján válik. Azonban sok természetgyógyász csodanövényként tekint rá.

A parlagfű ehető gyomnövény, ami azt jelenti nem mérgező, kutatások és viták folynak arról, hogy tényleg olyan csodanövény-e, ahogyan sokan tartják. Ettől függetlenül a kutatások bizonyították, hogy több betegség esetén is használata pozitív hatással bír. Az NCBI (Biotechnológiai Információk Nemzeti Központja) szerint Amerikában számos parlagfűvel kapcsolatos kutatás is folyt az elmúlt évtizedekben, olyan betegségekkel kapcsolatban, mint az Alzheimer-kór, a rák, vagy bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések. Az előbbi kettővel kapcsolatban magas pozitív eredményt kaptak a kutatók. 

A magyarországi Szabó Gyuri bácsi, akit a bükki füvesember néven is emlegetnek javasolja a növényből készült tea fogyasztását. A növény magas B37 vitamin és P2 vitaminkészlettel rendelkezik, emellett pedig ásványi anyagokban gazdag. Káliumot, rezet és vasat tartalmaz. Ettől válik a növény az emésztési problémák orvoslójává és sejtjeink védelmezőjévé. Több szakember hajnövesztésre is ajánlja, de a kutyusok szőre is fényessé válhat tőle.

Mivel azonban kiemelt a nehézfém gyűjtésben, ezért csak tiszta környezetű helyről érdemes gyógy célra begyűjteni.

Fotó: Pixabay

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy