Online tesztek az autóiskolában

Akik vezetni szeretnének tanulni, már nem lesz olyan „könnyű” dolguk, mint az eddig jogosítványt szerzett társaiknak.

Ugyanis április elsejétől online írásbeli teszteket fognak írni a papíralapú helyett. Ez még nem is lenne akkora gond, de ehhez még hozzácsapódik az is, hogy több kérdésre kell majd válaszolniuk, nagyobb tájékozottsággal kell rendelkezniük. Ha ez még mindig nem lenne elég, akkor a harmadik pont lehet sok embernek nem fog tetszeni, merthogy nem az autóiskolákban fogják írni a vizsgát, hanem a Dunaszerdahelyi Járási Rendőrkapitányságon.

Az adatgyűjtemény több mint 1500 kérdést tartalmaz, amelyek közül bármelyiket megkaphatja a vizsgázó. A kérdések között szerepelnek a következő témák: többek között a biztonságos vezetés alapjai, a szerkezettel kapcsolatos dolgok, műszerfal ismerete.

Eddig huszonhét kérdés várt megválaszolásra húsz perc alatt, amit harmincöt tesztből választhattak ki. Most már negyven kérdésre lesz harminc perc. Negyvenöt percük lesz azoknak, akiknek diszlexiája van. Az új rendszerben maximálisan száz pontot lehet szerezni, amit pedig kötelező elérni ahhoz, hogy meglegyen a vizsga, az a kilencven. Ha ez megvan, akkor egy másik időpontban mehetnek a gyakorlópályára, ahol parkolásból kell helytállni a rendőr előtt, majd ezt követi az utolsó szakasz: gyakorlati rész a közúti forgalomban. Ami nem fog változni, hogy ugyanúgy három lehetséges válaszból kell majd kiválasztani a megfelelőt.

Az új szisztéma szerint a számítógép magától fogja adni a kérdéseket a vizsga napján, tehát kevés az esély rá, hogy kétszer ugyanazt kapják, így nem tudják majd bemagolni. A rendőrkapitányságon már be van rendezve egy terem tele számítógépekkel, ahol nyugodtan írhatják a vizsgázók a teszteket magyar, szlovák, illetve angol nyelven. Először gyakorlóteszt lesz, ahol kipróbálhatják az új rendszer működését. Egyszerre tíz ember írhatja a tesztet, akiket az ottani, erre szakosodott rendőrök és vizsgabiztosok fognak figyelni és kontrollálni.

A több tanulással vizsgára jövő embereknek nem lesz probléma ez az újítás, hiszen aki készül, az könnyedén meg fogja csinálni így is a nehezített verziót. A sofőrök képzettebbek lesznek, ami jól fog jönni az utakon. Ha elrontotta valaki, akkor háromszor próbálhatja újra az eddig kettő alkalom helyett. További újításnak számít, hogy nem egy napon lesz az írásbeli a gyakorlati résszel, így nem kell egy napon leterhelődniük azoknak, akik most vagy a jövőben készülnek beiratkozni az autóiskolába, viszont mindenképpen nagyobb felkészültséget igényel majd.

Fotók: pixabay.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy