Egyre több a műanyag az óceánokban

Már most nagyobb szennyezés érte a vizeket, mint pár évvel ezelőtt, de ez egyre csak rosszabb lesz, ha nem változtatunk, márpedig nem valószínű, hogy az emberek észbe kapnak.

A jelenlegi állapothoz képest 2040-re háromszor annyi műanyag kerülhet a világ összes óceánjába. Már 2019-ben is több milliárd műanyag volt a vizekben. Ez 2,6-szorosára megnőhet húsz év múlva, ha határozottan nem fognak ellene semmit sem csinálni.

1979-től negyven évig hat nagy tengeri régió megfigyelőpontjának felszíni műanyagszennyezési adatait vizsgálták. Riasztó jellegűnek nyilvánították azt, amit a növekedéssel kapcsolatban vettek észre. Több dologra lenne szükség, hogy megszüntessék ezt a problémát. A mikroműanyagok a legveszélyesebbek, hiszen a víz szennyezése mellett a tengeri élőlényekre is nagy veszéllyel vannak. Eddig nem fordítottak ekkora figyelmet ennek megállításra, de sohasem késő!

Fotó: pixabay.com

2022 őszén az ENSZ már megkezdte a tárgyalásokat, hogy megállítsák az óceánokba kerülő műanyagszennyezést. Ezt egy erős, jogilag kötelező érvényű, globális ENSZ-szerződéssel szeretnék elérni, amit 2024 végére terveznek befejezni. A Greenpeace környezetvédelmi csoport is támogatja ezt a kezdeményezést. Ha ez nem fog megvalósulni, akkor jön a tragikus állapot. Kezdetben kétszer, később pedig háromszor annyi műanyag kerülhet az óceán vizeibe.

Már elértek ahhoz a ponthoz, hogy vasárnap az ENSZ tagállamai elhatározták, hogy megvédik a tengerek és óceánok élővilágát. Ebből kifolyólag megállapodtak az első nemzetközi biodiverzitási egyezmény szövegéről. Első és legfontosabb céljuk, hogy a jövőben óvják az óceánok harminc százalékát.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy