Emmanuel Macron nyugalomra szólított fel

Emmanuel Macron francia államfő elítélte pénteken a Georgiára (Grúzia) gyakorolt „nagyon erős nyomást”, és nyugalomra szólított fel a három napja tartó utcai megmozdulásokkal kapcsolatban, amelyeket Moszkva egy külföldről irányított, a kormány erőszakos leváltását célzó kísérletnek minősített.

„Georgia nagyon erős nyomásoknak van kitéve, és nyugtalanító folyamatokon megy keresztül” – mondta a francia elnök Rushi Sunak brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Párizsban. Azt is jelezte, szeretné, ha Georgiában visszatérne a nyugalom, és „a regionális feszültségeket illetően az ország megnyugvást” találna.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken úgy vélte, hogy a Tbilisziben zajló események nagyon emlékeztetnek a 2014-es kijevi fordulatra. Szerinte mindkét esetben kívülről vezényelték az események menetét. Párhuzamot vont a megdöntött ukrán elnök, Viktor Janukovics és a jelenlegi tbiliszi kormány gazdaságpolitikája között. Hangoztatta azt is, hogy az időközben visszavont törvénytervezet „elhalványul ahhoz képest, ahogyan a nonprofit szervezeteket szabályozzák az Egyesült Államokban, Franciaországban, Indiában, Izraelben.

„Azt gondolom, hogy van egy tendencia, amely nem új, amely minden tömegmegmozdulást kívülről irányított manipulációnak akar beállítani. Mert a mély meggyőződése az, hogy alapvetően nem létezik közvélemény, sem pedig szabad emberek” – fogalmazott a francia elnök. „Nekünk régi demokráciaként viszont jogunk van ennek az ellentétét gondolni” – tette hozzá. Emmanuel Macron és Rushi Sunak egyaránt megerősítette a kétoldalú találkozójukat követő sajtótájékoztatón, hogy Ukrajna katonai győzelmét szeretnék az Oroszországgal való konfliktusban. „A mi szándékunk Ukrajna segítsége az ellenállásban, és az ellentámadások véghezvitelében. A prioritás jelenleg katonai jellegű”  mondta a francia elnök. „Azt szeretnénk, hogy Ukrajna nyerje meg a háborút, és ebben teljesen egységesek vagyunk” – jelezte a brit miniszterelnök.

Forrás: MTI
Borítókép: AP News

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy