Színház az egész világ, és színész benne minden herceg és hercegnő

Korunk közösségei megszámlálhatatlan pszichológia komplexustól és tudathasadásos állapottól szenved. Tapasztalataim szerint, a britek egyik skizofréniás jelensége a királyságot és a koloniális múltat érinti. Részben a szélsőséges toleranciába és az önpusztító multikulturalizmusba menekülnek rossz lelkiismeretük elől – másfelől azonban a mélyben lappangó néplélek továbbra is úgy gondol önmagára, mint akit természet szerint megillet a világ elitjének mindörökké való tisztsége és joga. Mindennek fizikai valóságba öntött esszenciája a királyság intézménye, az uralkodócsalád – történetének minden bulvárba illő fordulatával!

A Windsor ház eredeti neve a nem túl angolosan hangzó Saxe Coburg Gotha, melyet 1917-ben változtattak meg. Nyilvánvalóan zajlott a háború, és a Germánia ellen harcoló lakosság szájában keserű ízt keltett a német név.

II. Erzsébetet az angolok nagy része feltétlenül szerette és tisztelte. Hosszú uralkodása alatt, a szigetország átvészelt egy világháborút, a Falklandi háborút, és megannyi gazdasági nehézséget, társadalmi feszültséget – végül Britannia kilépését az Európai Unióból. Nála talán csak egyetlen személyért rajongtak jobban: Diana Spencer hercegnőért. Az akkori Károly herceg – a mai III. Károly – sokat vesztett népszerűségéből a feleségéhez való későbbi viszonyával, a válással. Diana másnál keresett vigasztalást – az egyiptomi származású Dodi Fayednél – akivel mindketten tragikus autóbalesetben hunytak el. Károly összetűzésbe került a sajtó képviselőivel, azok viszont Diana halála kapcsán vívták ki a nép haragját. A királyi család számos tagja kavart botrányt szerelmi életével, válással – vagy éppen újraházasodással. III. Károly testvére, András yorki herceget, kiskorúval létesített szexuális kapcsolattal is vádolták.

A legújabb királyi „szappanopera” Harry herceg és felesége, az amerikai (nem túl jelentős) színésznő, Meghan Markle „főszereplésével” zajlik. Harry korábban is több vihart kavart – rasszistának minősített megjegyzései, és a hírhedt horogkeresztes egyenruha miatt (melyet egy álarcos bálon viselt.)

Egy újabb pompás királyi esküvő után, a fiatal pár elég hamar összerúgta a port a családdal. Olyannyira, hogy az USA-ba „menekültek”, s ott a nagyon népszerű Oprah Winfrey műsorában kiteregették a szennyest. Többek közt fajgyűlölő magatartással, privát életük megsértésével vádolták a Windsorokat. Ma Harry herceg könyveket ír, s mindketten interjú körutakra járnak az amerikai sajtó megannyi fórumába – mindezt privát életük védelmének érdekében. (Ezt a South Park című animációs sorozat is kíméletlenül kifigurázta – nem is esett jól a párnak!)

A sértődésnek nincs vége, zajlik a drámai adok-kapok Harry és Meghan, valamint a család többi tagja közt. Ha volt is kezdetben szimpátia a hercegi pár irányába, ma már igencsak megrogyott népszerűségük. Az angolok nagy részét magukra haragították – bele értve a királyi apukát? is – és az amerikaiaknak is elegük lett a tejben-mézben fürdő, mégis örökkön nyavalygó párocskából. Mi pedig, marxista köztársaságban szocializált keleti „barbárok” csak fejünket rázzuk és azon gondolkodunk, mi értelme van még ennek a „monarchiásdinak”? Európának ebből a zugából, az egész csak milliárdokat felemésztő, arisztokrata ripacskodásnak tűnik!

Fotó: unsplash.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy