Mérgező szülők 7 típusa

Gyermekkori sebeink begyógyításának első lépcsőfoka, hogy felismerjük a rossz sémákat, tudatosítsuk és akár szakember segítségével dolgozzunk rajta. Most megmutatjuk azt a 7 szülőtípust, akik tudatukon kívül károkat okozhatnak gyermekeik fejlődésében.

  1. Nárcisztikus szülő – Fő ismertetőjegye, hogy manipulálni, birtokolni akarja gyermekét, szinte saját maguk tulajdonának, felségterületének tekintik őt.
  2. Elutasító szülő: hidegek, távolságtartóak, a gyerek sosem kapja meg az elismerést, bárhogy is próbálkozik. Felnőttként is tehernek érzi magát, nem ad hangot az érzéseinek, ezzel problémát okozhatva párkapcsolatában.
  3. Gyerek szülő: amikor a gyerek gondoskodik a szülőről, döntéseket hoz helyette: azért káros, mert nem éli meg a gyerekkori szerepeket.
  4. Önmegvalósító szülő: a saját beteljesületlen álmait próbálja a gyereken megvalósítani,
  5. Passzív szülő: Nem áll ki a gyerekeikért, ezek a gyerekek felnőttként is azt fogják gondolni nem érdemelnek védelmet.
  6. Helikopterszülő: Folyamatosan akadékoskodó és kontrolláló szülő, aki mindezzel védelmezni próbálja a gyerekét. Mivel egy burokban tartja a gyerek nem tanulja meg a függetlenséget, problémamegoldást.
  7. Túlérzékeny szülő: Túlreagál, érzelmi zsaroló, sosem lehet tudni mikor robban, ez folyamatos szorongást okoz a gyerekben.

Fotó: Freepik

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy