Egy magyarok lakta régiós kórház lett jobb az átlagnál

A 2021-ben meghozott 540-es Kórháztörvény nagy elégedetlenséget váltott ki, több esetben tüntetésekbe is torkollott. Mint ismeretes, a törvényhozók ezzel a törvénnyel az egészségügyi ellátórendszereket kategorizálták, új szabályok szerint sorolták be őket, aminek következtében több általános, tehát közepes vagy kis kórházat fosztottak (volna) meg az általános jelző alá tartozó tevékenységi formától, és csupán sürgősségi ellátásra alkalmas intézménnyé degradálták.

A szlovákiai egészségügyi ellátás évek óta súlyos problémákkal, illetve pénzhiánnyal küzd, rendkívül hosszúak a várólisták, sok esetben már eddig is megszokott volt, hogy egyes szakvizsgálatok miatt több tíz, akár száz-kétszáz kilométert is utaztak a páciensek. Éppen ezért fontos, hogy minden év végén közzéteszik a kórházak ranglistáját, mely segítséget nyújthat, ha valakinek, egészségi állapota miatt feltétlenül igénybe kell vennie az intézmény szolgáltatásait, hiszen nem mindegy, milyen ellátásban, hozzáállásban részesül, milyen szakmai felkészültséggel találkozik. 2022. év végén szintén közzétették a kórházak rangsorát. Jelen cikkünkben a magyarok lakta régiók kórházaira fókuszálunk, így a listából ezeket az intézményeket kerestük ki, ezzel is segítve a választást.

Az egyetemi és szakkórházak listán első helyen végzett a Rózsahegyi kórház, ugyanezen listán a magyarok által is lakott régiók intézményei közül átlagos, tehát közepes értékelést ért el a Pozsonyi Egyetemi Kórház, illetve az Érsekújvári Szakkórház és Rendelőintézet. Az átlagnál rosszabb eredményt produkált a Nyitrai Szakkórház és az L. Pasteur Egyetemi Kórház Kassán.

Az általános, tehát közepes és kis kórházak listáján első helyet ért el az Agel Kassa-Saca, átlagosnál jobb értékelést kapott az Agel Komáromi Kórház. Átlagos, tehát közepes osztályzatban részesültek a Rimaszombati Kórház, a Nagymihályi S. Kukura Kórház és Rendelőintézet és az Agel Lévai Kórháza. Az átlagnál rosszabb besorolás illeti a Dunaszerdahelyi Kórház és Rendelőintézetet, illetve a Szent Lukács Kórház és Rendelőintézetet Galántán. Átlagon aluli minősítést kapott a Rozsnyói Szent Borbála Kórház és Rendelőintézet, illetve a Tőketerebesi Kórház és Rendelőintézet.

A felmérést a Közgazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) végezte, a kórházakat az egészségügyi ellátás minősége, a szakértelem, a kórképek összetettsége, a páciensek elégedettsége, a gazdálkodás, illetve az átláthatósági mutatók alapján vizsgálták.

Kalmár Csaba

Forrás: INECO, tasr.sk

(Foto: wikipwdia, nemocnicakomarno.agel.sk/)

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Nemzetközi filmfesztivál Csehországban

Karlovy Varyban pénteken kezdődött az 57. nemzetközi filmfesztivál Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: „Pénteken kezdődött az 57. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramjában tizenegy