Nagyobb élmény lehet a tornaóra!

Régen sokan és sokat játszottak kint, a szabad ég alatt, de a szabadban játszó gyerekek száma ma már elenyésző. Már alig látunk kint focizó fiatalokat. A sportolást telefonozásra cserélték. Ez meglátszik azért a gyerekeken, akiknek ma már nem túl fejlett a mozgáskoordinációjuk sem. Napjainkban egy egyszerű bukfenc is nagy gondot tud okozni.

Az „Edzők az iskolában” egy olyan program, amit a szlovák kormányhivatal hirdetett meg. Az alsó tagozatos diákokat érinti, akik kevésbé szeretnek mozogni a mai korban – ezen szeretnének változtatni. Ehhez új oktatási módszereket használnak. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a dunaszerdahelyi Smetana ligeti szlovák tannyelvű alapiskola is.

A program által nemcsak pedagógusok, hanem edzők is segítenek a testnevelési órák lebonyolításában. Az államnak köszönhetően sok segédeszközt is kaptak, ami meghozhatja a diákok kedvét a mozgáshoz. Ezek segítségével teljesen megújult a testnevelés oktatása. Vannak játékosan ügyességi játékok és mozgáskoordinációt javító feladatok. Így a gyerekek várják a tornaórákat és kikapcsolódásnak élik meg.

Nagyon fontos az, hogy a gyerekek szeressenek mozogni és ezzel együtt a tornaórákat is. Ne kötelességből csinálják, hanem azért, mert szeretnek sportolni és ez örömmel tölti el őket. Ezáltal máshogy fognak telni a tornaórák, más lesz a gyerekek hozzáállása is. Dolgoznak labdával és gátakkal, kipróbálják a mozgáskoordinációkat stb. A mostani tanévtől vezették be ezt a programot, és a fél év alatt már lehet látni a fejlődést. Ilyen módszerek kellenek a gyerekeknek.

A parlamenti képviselők egy csoportja benyújtotta az oktatási törvény megváltoztatását, mert szerintük is több mozgásra van szükségük a gyerekeknek. Ezért az alap- és középiskolákban megemelnék a tornaórák számát, tehát nem csak a színvonalat akarják magasabb szintre vinni. Az alapiskolákban heti háromra, a középiskolákban pedig heti kettőre akarják növelni a testnevelés órák számát, mert a heti kettő nagyon kevés a mostani gyerekek számára. Valakiknek csak ezeken az órákon van lehetőségük mozogni, mások csak bizonyos időnként sportolnak. Jobb lenne, ha elfogadnák ezt a jogszabályt, hiszen testmozgás mindenkinek pozitív hatással van a fizikai és a mentális egészségére, mert ha keveset mozgunk, akkor nagyobb az esélye az elhízásnak, cukorbetegségnek a szív- és érrendszeri betegségeknek és még sorolhatnánk. Ez szeptemberben lépne érvénybe. Ha máshol nem, legalább az iskolában legyen meg a napi mozgásuk a gyerekeknek.

Fotók: pixabay.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi