A sarkvidéki tudósok ősi jégrétegbe fúrnak, mielőtt az elolvadna

Az északi-sarkvidéket kutató tudósok fúrásokat kezdenek, hogy az ősi jégből mintákat vegyenek, mielőtt a fagyott rétegek az éghajlatváltozás miatt elolvadnak.

Olasz, francia és norvég kutatók a norvégiai Svalbard-szigetvilágban vertek tábort, hogy az idővel versenyezve megőrizzék a múltbeli környezeti viszonyok elemzése szempontjából kulcsfontosságú jégfelvételeket. A kutatók a szigetcsoporton 125 méter mélyen fekvő jégrétegeket terveznek vizsgálni: a mély „jégmagokban” található vegyi anyagok elemzése értékes adatokat szolgáltat a tudósoknak a múltbeli környezeti feltételekről.

Az éghajlatváltozás miatt olvadó jégből származó víz lefelé szivárog, és megváltoztatja az ősi jég alatt megőrzött geokémiai adatokat.  A kutatók csövek segítségével azt a jeget fogják kiemelni, amely három évszázadra visszanyúló fagyott nyomokat tartalmaz.

A küldetés nyolc szakembere 1100 méteres magasságban, a hasadékokkal teli Holtedahlfonna jégmezőn vert tábort, és a tervek szerint hamarosan megkezdik a fúrást – közölte az Ice Memory. A küldetés költsége 700 000 euró , amelyet részben az olasz kutatási minisztérium finanszíroz.

Forrás: ABC.net.au
Fotó: AFP

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.