Isten ereje      

Nem értem az embereket. Azt hiszik, hogy nekik mindent lehet. Mintha homály fedné el a szemüket. Nem látnak már sem Istent, sem embert. Mikor jön el a panasz helyett a felismerés? Mikor látják meg végre, hogy minden, ami körülveszi őket, az nem más, mint önmaguk ámítása?

       Létezik egy kedves kis történet, amelyben a világunk kényelmessége felváltotta a Mindenható Istenbe vetett hitet. Íme:  Egy férfi, hajvágásra és szakálligazításra a borbélyhoz ment. Amint a mester hozzáfogott a munkához, beszélgetésbe kezdtek. Társalgásuk során sokféle témát érintettek. Amikor Istenre terelődött a szó, a borbély azt mondta: „Nem hiszem, hogy van Isten. Csak menjen ki az utcára, és látni fogja, hogy miért nem hiszek Benne. Mondja, ha volna Isten, lenne ennyi beteg ember? Lenne ennyi elhagyatott gyermek? Ha lenne Isten, nem lenne sem szenvedés, sem fájdalom. Nem tudok egy olyan szerető Istent elképzelni, aki mindezeket a dolgokat megengedi.” 

A vendég egy pillanat erejéig elgondolkodott, de nem válaszolt. Kiment az utcára, majd meglátott egy ragadós, piszkos hajú, rendezetlen szakállú férfit. Ápolatlan és koszos volt. A vendég ekkor visszafordult az üzletbe, és így szólt: „Tudja mit? Nincsenek borbélyok, mivel, ha lennének, nem léteznének piszkos, hosszú hajú és rendezetlen szakállú emberek, mint az az ember az utcán. Nézze csak meg!” 

     Foto: Unsplash

A mesterember hirtelen védekezésbe kezdett: „Ó, de borbélyok vannak! Ez csak akkor történhet meg, amikor az emberek nem jönnek hozzám.” A vendég (megerősítve nézetét) a következőt válaszolta: „Pontosan ez az! Isten is létezik! Ez történik, amikor az emberek nem ismerik fel Őt, nem fordulnak Hozzá, nem Tőle várják a segítséget. Ezért van sok fájdalom és szenvedés a világban.” Sajnos, húsvét ünnepe napjainkban már nem keresztyén ünnep, ami lelkileg megtisztít, feltölt, új utat mutat. Manapság nem a családdal együtt készülődés, nem az istenházába menés, vagy egy együtt töltött alkalom. 

      A mai kor emberének a húsvét mindössze egy hosszú hétvége, félrevonulás az emberek elől, elfeledve azt, hogy a családi kötelékeket felhígító, wellness-pihenés kínálta tömeggel étkeznek közösen. Húsvétkor pusztán egy időpontra mennek „pihenni”, a testüket kényeztetve. Útravalóul, íme, egy időszerű idézet a Szentírásból, amelyen érdemes elgondolkodni: „Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.” (1Kor 1,18)

            Bothné Bereczky Ágota csilizradványi református lelkipásztor 

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell