Tízezer milliárd forintos vagyonról dönthetnek a milliomos palánták a következő évtizedben

Amelyik privátbanki szolgáltató nem érti meg az utódok és a fiatalok gondolkodását, könnyen lemaradhat.

A következő években teljesen átalakulhat a hazai privátbanki vagyonkezelési piac: miután az első generációs tulajdonosok sokáig vonakodtak az utódok bevonásától, számos esetben a már stabil értékrenddel rendelkező utódok döntenek arról, hol fialtassák tovább az átvett családi vagyont – tízezer milliárdos tétel mozdulhat meg a szolgáltatói versenyben – figyelmeztet Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője.

Nem csak a vagyonát családi vagyonkezelő alapítványba helyező, és így a vagyon nemzedékeken átívelő egyben tartásáról gondoskodó Csányi Sándor számára kihívás a vagyonörökítés. Mint az a magyarországi vagyonkezelési piac legátfogóbb statisztikáival rendelkező Blochamps Capital elemzéséből kiderül, az 500 legvagyonosabb magyar átlagéletkora 55 és 65 év közé tehető, azaz éveken belül égető kérdéssé válik a vagyon sorsáról történő gondoskodás, különös tekintettel arra, hogy javarészük első generációs vagyonos.

Hatalmas összegek keresnek új döntéshozót

Azt, hogy nem magyar specifikus jelenségről van szó, Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője szerint az a nemzetközi felmérés bizonyítja, amely szerint az 5 millió dollárnál nagyobb vagyonnal bírók 2030-ig várhatóan 15,4 ezer milliárd dollárt fognak örökíteni a világban – mintegy 550 ezer dollármilliomosnak kell gondoskodnia átlagosan 28,2 millió dollárnyi vagyon sorsáról.

A kihívás komoly: a korábbi évek statisztikái szerint a megörökölt vagyon továbbvitele, gyarapítása rendkívüli kihívást jelent az utódoknak, még a pénzügyi utódlástervezésben több évszázados tapasztalati előnnyel felvértezett Nyugat-Európában is mindössze a családi cégek 20-30 százaléka tud talpon maradni legalább 3 generáción keresztül.

Életpályájuk csúcsán járó, saját egzisztenciával bíró utódok

Magyarországon külön kihívást jelent, hogy bár a hazai vállalkozások 80 százaléka családi cégnek számít, ám döntő részben még ma is első generációs tulajdonos irányítja, aki a korábbi évek gyakorlata alapján leginkább saját magában bízik: az évek során az érintett cégek elenyésző részénél épült csak ki az a döntési lánc, amely a cégutódlást megkönnyítené. A fentiek miatt az utódok bevonása nem, vagy csak csekély arányban történt meg az évek során.

Ennek következtében a vagyonörökítésnél nem elsősorban fiatal, pályakezdő utódok lesznek az örökösök, hanem az idők során legtöbbször a már valamilyen, a szülőtől legtöbbször teljesen eltérő saját egzisztenciát kiépítő, önállóan gondolkodó, 30-45 éves második generációs családtagok kezébe kerülnek a döntések. A Blochamps Capital felmérése szerint a koronavírus-járvány annyiban változtatott az utódok attitűdjén, hogy míg a járvány előtt az utódok döntő részben elzárkóztak az üzlet továbbvitelétől, az elmúlt években az érintettek közel fele már hajlik arra, hogy részt vegyen a családi cég és vagyon irányításában, majdnem ötödük pedig már be is kapcsolódott az üzleti folyamatokba.

A jó hozam már nem feltétlenül elég

A vagyonörökítés a speciálisan magyar sajátosságok miatt a hazai privátbanki piac egyik legnagyobb kihívása is. Karagich István arra figyelmeztet, hogy a cégalapítókkal kiépített stabil kapcsolat már nem feltétlenül elégséges ahhoz, hogy az utódok is kitartsanak a korábbi partnerek mellett – főleg, mert sok esetben ezek az életpályájuk közepén tartó következő generáció tagjai már rendelkeznek saját privátbanki tanácsadóval. A fentiek miatt a következő években komolyan átalakulhat a hazai vagyonkezelési piac, hiszen közel tízezer milliárd forint fialtatásához kell új értékajánlatot adni az esetleg hirtelen magasabb polcra kerülő utódoknak. A döntési preferenciáikban pedig már nem feltétlenül csak a hozam szerepel majd kitüntetett helyen, a digitalizációs képesség vagy éppen a fenntartható befektetések széles köre is olyan minősítő elem lehet, amely alapján az új generáció nagyobb bizalommal ad megbízást a vagyonkezelésre – hívja fel a figyelmet a Blochamps Capital ügyvezetője.

Forrás: A Blochamps Capital sajtóközleménye

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell