Szívhez szóló életutak a református podcastben

Együtt járunk templomba, együtt hallgatjuk az Istentiszteleteket. Együtt énekelünk, együtt járulunk az Úr asztalához. Együtt csemegézünk az összejövetelen, együtt hallgatunk előadásokat, kirándulunk, találkozunk, mesélünk egymásnak a vasárnapi ebédről. Ez a mi közösségünk, a Révkomáromi Református Egyházközség. De vajon ismerjük-e egymást, vagy csak a felszínt látjuk a másikból? Tudjuk-e vajon, milyen életutat tud maga mögött a padtársunk? El tudjuk-e képzelni mindazt a megdöbbentő, mosolyt vagy könnyeket fakasztó emlékhalmazt, ami hosszú évtizedek alatt gyűlt össze? Egymás megismerésében, egymás életéből való tanulásban segít az egyházközségben Gál Lóránt és Langschadl Mátyás podcastje, a Nem véka alá való.

Hogyan jött ennek a speciális podcastnek az ötlete?

Két olyan podcastet tudnék mondani, ami inspirált: egyrészt a Tóth Szabolcs Töhötöm műsorvezetésében hallható Élet meg minden, másrészt pedig a Kiss Miklós, őrösi lelkipásztor által jegyzett Elég nekem podcast, melyben Kelet-szlovákiai vállalkozókkal készített interjúkat, akiknek van bizonyságtételük. Ekkor összedugtuk fejünket Molnár Évával, aki a Tandem nonprofit szervezet irodavezetője, és együtt írtunk egy pályázatot a Kult Minorhoz hangrögzítő technika vásárlására, illetve egy podcast létrehozására a gyülekezetünkben élő idősebb emberek bizonyságtételéről. Nemcsak a rögzítés volt azonban a célunk, hanem a közvetítés is, eljuttatni ezeket a podcasteket a többi gyülekezeti tagunknak, hogy megismerjük egymást, hiszen itt élünk egymás mellett, és gyakran nem is tudjuk, mennyi érték lakozik a másikban. A gyülekezeten belül a médiabizottság tagjai vagyunk. Célunk volt a gyülekezeti oldal frissítése, olyan huszonegyedik századi technikai megoldást és tartalmat kívántunk teremteni, ami egyszerre szól a fiatalokhoz és az idősebbekhez is.

Mi alapján válogattátok ki a beszélgető partnereket? Okozott-e nehézséget az egyeztetés velük?

A pályázat tizenkét „életút” interjú elkészítéséről szólt, de nem lehet megállni. Miközben ezeket a felvételeket készítettük, rengeteg új ötlet és inspiráció talált ránk. A tervben a 60 pluszos korosztályt tüntettük fel, mivel ezek a idősebb emberek már sok mindent megéltek, élmények és emlékek egész tárházat tudhatják maguk mögött. Mindenki élete véges, épp ezért reméljük, hogy mindenkihez még épp időben érkezünk, hogy mesélhessen nekünk, mindannyiunknak, s meséjével szórakoztassa vagy tanítsa hallgatóit. Kellemes meglepetés volt számunkra az interjúalanyok közvetlensége, szívesen ültek le beszélgetni velünk, ami viszont megdöbbentett, az a nyíltságuk, őszinteségük, az, ahogyan betekintést engedtek életük vagy lelkük mélyebb bugyraiba is.

Mit takar a podcast címe, a Nem véka alá való?

Máté evangéiumának ötödik fejezetéből való ez az idézet, az egész ige így hangzik: „Gyertyát sem azért gyújtanak, hogy a véka alá, hanem hogy a gyertyatartóba tegyék és fényljék mindazoknak, a kik a házban vannak.” Mi is ilyen gyertyák, fényadók szeretnénk lenni, kitűnni a podcasttel a többi közül, olyan emberekkel beszélgetni, akiknek az élete nem véka alá való, hanem a közönség elé, akiknek az élete akár útmutatás, fénycsóva is lehet mások számára. A címet magát Fazekas Zsuzsanna tiszteletes asszony találta ki.

Milyen a hallgatottság? Vannak visszajelzések?

Személyes visszajelzésből rengeteg van, mindenkinek nagyon tetszik, örülnek, hálásak hogy foglalkozunk ezzel a műsorral. Amikor szóban gratulálnak egy-egy újabb podcast után, az nagyon jó, mert ebből tudjuk, hogy meghallgatták. Ha pedig idéznek is is belőle, az kiváltképp jól esik. Talán a visszajelzések miatt sem hagyhatnánk abba, lehet, közfelháborodás lenne belőle. Van egy statisztikai adatokat közlő felület a podcast hallgatottságát illetően. Ebből kitűnik, hogy nemcsak Szlovákiában és Magyarországon hallgatnak bennünket, hanem például az Egyesült Államokban, Svájcban, Ausztriában is.

Emeljetek ki néhány olyan történetet a már elkészült podcastek közül, amelyek úgy igazán megérintettek.

Csodálatos Jakab Icuka néni története, aki elmesélte, hogy az édesapja tanításaiból, a latin nyelvből, a bibliai történetekből, a matematika, magyar nyelv oktatásból élt egész életében. Hozák Erzsike nénit mindenképp megemlítem, mert annyira különleges volt készülődésünk a felvételhez. Mielőtt bekapcsoltuk volna a magnót, kérte, hogy imádkozzunk együtt, mert kicsit izgul, és így kért segítséget. Az interjú után döbbentem rá, hogy az egész beszélgetés egyfajta imádság volt.

Fazekas László püspök úrral zárnám a sort, szívhez szóló volt, milyen mély szeretettel és tisztelettel beszélt az édesapjáról, aki hívő ember volt, aki ragaszkodott is a hitéhez egy olyan korban, amikor ennek inkább a hátrányait lehetett érezni, nem az előnyeit. A püspök úr édesapjával pedig éreztették is lépten-nyomon ezeket a hátrányokat, sosem kapott például prémiumot a munkahelyén, ami közvetve a családtól elvont pénzt is jelenti. Ennek ellenére is óriási szeretettel fordult a fiú az apához, s a tőle örökölt, az otthonról hozott gerincesség végigkísérte egész életében.

A podcast adások az alábbi címen elérhetőek: https://www.reforkom.sk/nem-veka-ala-valo-podcast/

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell