A magyar kormány nem változtat békepárti álláspontján

Az Egyesült Államok nyomásgyakorlása ellenére sem fog a kormány változtatni az ukrajnai háború kapcsán kialakított álláspontján, hiszen a magyar emberek 80 százaléka egyetért vele – mondta a Nézőpont Intézet vezetője csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel azt mondta, az amerikai nagykövetség támogatásával indított plakátkampány egy sorozat része, amely megpróbálja megváltoztatni a magyar kormány álláspontját a háború kapcsán. Ennek a sorozatnak a része továbbá, hogy nem hívták meg Magyarországot a demokrácia csúcsra és az amerikai szankciók is ide tartoznak – tette hozzá. „Tehát mindent elkövettek eddig is, és minden el fognak ezután is követni az Egyesült Államok kormányzata részéről arra vonatkozólag, hogy Magyarország változtasson az álláspontján” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nem fog sikerülni, hiszen az emberek 80 százaléka egyetért azzal, hogy ne legyen fegyverszállítás, és azzal is, hogy a kormány a béke mellett álljon ki.

 A műsorban elhangzott, hogy a plakátkampány az 1956-os magyar események és a mostani ukrajnai háború között von párhuzamot. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez a párhuzam azért nem állja meg a helyét, mert az Egyesült Államok távol maradt a konfliktustól, míg a világ humanitárius segítséget nyújtott Magyarországnak. Hozzátette, hogy Magyarország most éppen ezt teszi, hiszen befogadja az ukrán menekülteket és a humanitárius mellett gazdasági segítséget is nyújt. Beszélt arról is, hogy mivel a dollárbaloldal amerikai kampánytámogatására fény derült, ezért a dollárbaloldal modellje megbukott, és most azok, akik finanszírozták ezeket a baloldali pártokat, új lehetőségeket keresnek.

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetének sajtótájékoztatója

A háborúról megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban is növekszik a békepárti álláspontot vallók száma, és nemcsak Donald Trump volt amerikai elnök képviseli ezt, hanem demokraták és republikánusok is. Mráz Ágoston Sámuel szerint az amerikai kormány növelni fogja a nyomást a magyar kormányon, ennek része volt David Pressman nagykövet szerdai bejelentése, de – a vezető úgy vélte – ez kevés lesz, hogy megváltozzon a kormány álláspontja.  A műsorban szót ejtettek a budapesti amerikai nagykövet széder estjéről, amire meghívták Gyöngyösi Mártont, a Jobbik-Konzervatívok elnökét is, akinek korábban antiszemita kijelentései voltak. A Nézőpont Intézet vezetője szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Államok nagykövetsége egyértelműen asszisztált egy politikus és a pártja „színeváltozási” kísérletéhez. A „dollártanácsadók” azon dolgoznak, hogy a Jobbikból egy teljesen új pártot csináljanak – hangsúlyozta.

Forrás: Kossuth rádió, MTI
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell