A román védelmi minisztérium tengeralattjárók beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását

Tengeralattjárók és aknászhajók beszerzéséhez, illetve a rakétahordozó hadihajók korszerűsítéséhez kért parlamenti jóváhagyást a román védelmi minisztérium (MAPN) – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.

A haditengerészet védelmi képességeit javító három program szerves részét képezi a román hadsereg 2040-ig megvalósítandó, az európai uniós és NATO-szövetségesek előtt vállalt átalakításának, amelyhez elengedhetetlen a harci alakulatok ütőképességét, tűzerejét, alkalmazkodó és túlélési esélyeit növelő, a 21. század követelményeinek megfelelő fegyverzet és harci eszközök beszerzése – olvasható a védelmi tárca indoklásában.

A minisztérium a haditengerészet felszíni és víz alatti harci képességeit akarja javítani, a beszerzendő tengeralattjárók pedig az ellenséges hajók megsemmisítését, semlegesítését vagy elrettentését, felderítő műveletek végrehajtását hivatottak szolgálni. Küldetéseiket a szövetséges hajókkal együttműködve vagy önállóan, nemzetközi vagy éppenséggel ellenséges vizeken, adott esetben veszélyes övezetekben, a támaszponttól nagy távolságra kell majd végrehajtaniuk – olvasható a parlament elé terjesztett átiratban. A bukaresti média szerint Románia – a francia Naval Group által gyártott – Scorpene osztályú tengeralattjárókat vásárolna: erről tavaly nyáron Vasile Dincu akkori védelmi miniszter szándéknyilatkozatot is aláírt francia partnerével. Egyelőre nincsenek hivatalos információk arról, hogy a MPAN hány tengeralattjárót akar, és mennyi pénzt költene erre a programra, de a tárca egy korábbi vezetője, Mihai Fifor évekkel ezelőtt azt mondta, hogy három tengeralattjáró beszerzését tervezik, Agel Tilvar jelenlegi védelmi miniszter pedig a parlamenthez intézett levelében arra hivatkozott, hogy a román hadsereg korszerűsítésének felgyorsítása azt követően vált lehetővé, hogy Románia 2023-tól kezdődően a GDP 2,5 százalékára emelte védelmi kiadásait.

Romániában előzetes parlamenti jóváhagyás szükséges a 100 millió eurós értéket meghaladó közbeszerzések elindításához, illetve ahhoz, hogy a védelmi tárca közvetlen tárgyalásokat kezdjen a potenciális partnerekkel. Az Agerpres szerint a haditengerészet fejlesztését célzó programok elindításáról a kétkamarás parlament együttes ülésén fognak dönteni.Romániának van egy szovjet gyártmányú, Kilo osztályú, 1985-ben hadrendbe állított tengeralattjárója, amely azonban 1996 óta nem mozdult ki a konstancai katonai kikötőből, mivel akkumulátorai – és időközben más berendezései is – használhatatlanná váltak. A román közszolgálati televízió szerint a 73 méter hosszú Delfinul aktivitásának egy évtizede alatt mintegy 2000 órát töltött a víz alatt a Fekete-tengeren, fedélzetén ötven tengerésszel, és 34 torpedót lőtt ki.

Forrás: Agerpres
Fotó: Wikipédia

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell