Graham Pottert elbocsátotta a Chelsea

Pont került az utóbbi hónapok legnagyobb edzőkérdésére: a Chelsea elbocsátotta Graham Pottert, miután mindössze hét hónapig volt a csapat élén, és a klub 330 millió fontot költött a januári átigazolási időszakban.

Graham Potter (középen) a Brighton menedzsereként

Graham Potter úgy érkezett meg a Chelsea-hez 2022 szeptemberében, hogy a világfutball egyik legnagyobb edzőtehetségének számított. A tökéletes modern, ranglétrát megmászó edző mintapéldánya, különleges szociális és vezetői értékekkel, gyengébb képességű csapatokkal is bátor játékot mutatva a pályán. Nem siette el a szintlépést, úgy tűnt, jól megfontolta, melyik topcsapatba kerüljön. Néhány hónappal később úgy áll a helyzet, hogy megvan az esélye, sohasem próbálhatja ki magát újra egy nagy klubnál.

A SunSport hozta nyilvánosságra, hogy a Kékek tulajdonosa, Todd Boehly a klub cobhami edzőpályáján folytatott válságtanácskozást Potterrel. Az amerikai befektető pedig végül úgy döntött, hogy ebben a szezonban másodszor is fejszét ránt, mivel a klub jelenleg a 11. helyen tanyázik a Premier League tabelláján. Pottert ötéves, évi 12 millió fontos szerződést írt alá a londoni Kékeknél, miután a Bajnokok Ligája-győztes Thomas Tuchel menedzsert a gyenge szezonkezdet után menesztették.

Potter kirúgása nagy fordulatot jelent a Chelsea új vezetősége számára. A klub tulajdonosa, Boehly korábban a támogatásáról biztosította Pottert, akiről a klub úgy gondolta, hogy ő az az ember, aki korszakváltást vihet véghez a csapatnál. Boehly és befektetőtársai januárban 330 millió fontot költöttek új játékosokra, amivel a teljes költésük jóval meghaladta a 600 millió fontot. Potter azonban nehezen találta meg a megfelelő keveréket az új szerzemények, köztük a 107 millió fontos sztár Enzo Fernandez és a 88 millió fontos szélső Mykhailo Mudryk számára. Bár kifelé azt kommunikálták, hogy a nehéz átmeneti időszakban támogatják Pottert, mégis a menesztése mellett döntöttek. A korábbi Brighton-edző, Potter nem tudta megfordítani a Chelsea szerencséjét, a Kékek az Aston Villa elleni 2-0-s hazai vereséget követően a 11. helyre csúsztak vissza az élvonalban.

A nyugat-londoniak irányítását az idény végéig Frank Lampard veszi át, amíg Potter végleges utódját ki nem nevezik. Mielőtt azonban pálcát törnénk Potter felett, nem szabad megfeledkezni róla, hogy a feltörekvő edző hatalmas fába vágta a fejszéjét, hiszen egy teljesen új projekt elsőszámú arca volt és ritkán látott keretátalakítás történt az irányítása idején. Sajnos a befektetőket kizárólag a számok érdeklik, és azok alapján a 47 éves Potter a Premier League-korszak eddigi legrosszabb menedzsereként távozik a Chelsea-től. A 20-nál több meccset irányító menedzserek közül a legrosszabb pont/meccs mutatóval volt kénytelen elhagyni a csapatot – átlagosan 1,27 pontot gyűjtött meccsenként.

Fotó: flickr.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell