Világi Oszkár levelét megírta

A Világi Oszkár által vezetett Slovnaftot sérti, sőt egyenesen – szerinte – károsan érinti Szlovákiát a szolidaritási hozzájárulás emelése. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot Matovič, Kremský, Kuriak, Liba és Tóth, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt (OĽaNO) képviselői terjesztették a törvényhozás elé.

A Slovnaft nem csak hogy sokallja, de méltánytalannak és Szlovákia érdekeit sértőnek találja a szolidaritási hozzájárulás emelését. Ezt célzott politikai támadásnak tekintik, és a finomító szerint a hozzájárulás 55-ről 70 százalékra emelése akár véget is vethet a szlovákiai üzemanyag-termelésnek.

Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója decemberben már az 55 százalékos adó jóváhagyása után perrel fenyegetőzött az állam ellen. 

A finomító szóvivője úgy nyilatkozott, hogy bár a Slovnaft még nem indított jogi lépéseket, de továbbra is vizsgál minden lehetőséget, beleértve a nemzetközi jogot is.

A Slovnaft a mostani emelés után Zuzana Čaputová államfő segítségét kérte, hogy vétózza meg és küldje vissza a jogszabályt a parlamentnek. A szlovák finomító államfőnek írt levelében kiemelte, hogy „a törvény indokolatlanul elszívja a cég készpénzét, amit a veszteséges időszak áthidalására használnak fel”.

„Óriási elvárásokat támasztanak a Slovnafttal szemben, részben az orosz olajtól való függetlenedéshez kapcsolódó technológiaváltás terén. Fel tudunk dolgozni különböző típusú olajokat, de a finomítóban ehhez ki kell cserélni néhány kohászati ​​alkatrészt, módosítani kell egyes blokkokat, biztosítani kell a teljes logisztikát és a tartályparkot” – nyilatkozta Anton Molnár, a cég szóvivője a Standard portálnak.

Molnár ezen kívül összehasonlította a szlovák képviselők által jóváhagyott törvényt az osztrákkal, amely a 2022. július 1-jétől 2023 végéig tartó időszakra 40 százalékos szintet határoz meg. A szóvivő szerint az osztrák finomító ezt 33 százalékra csökkentheti, ha zöld beruházásokat hajt végre.

„Ebből az összehasonlításból jól látszik, hogy Szlovákia veszít a két ország és két finomító közötti közvetlen versenyben” – mondta Molnár. A cég szóvivője arra nem tért ki, hogy Magyarországon a Slovnaft anyavállalata, a MOL 95 százalékos adót fizet.

Matovič képviselő, pártelnök – akinek pártja mára már nagyon gyengén teljesít – 524 millió euró plusz bevételt remél az emelkedett adóból.

A Slovnaft az egyik legsikeresebb magánvállalat Szlovákiában, stratégiai jelentőséggel bír – olvasható a vállalatóriás honlapján.

Világi Oszkár vezérigazgató minden bizonnyal a leggazdagabb szlovákiai magyar. Cégjei számtalan területen jelen vannak: a gasztronómia, a borászat, a húsfeldolgozás, a tejtermékek, a nyomdaipar, a média, futballklubok, erőmű – ezek mind-mind az ő nevéhez kötődnek.

Számtalan pályázati pénzt használ fel. A nevéhez kötődő cégek mind Magyarországon, mind Szlovákiában sikeresen szerepelnek a nyertes pályázatok között. Világi mindenképpen kikerülhetetlen mind az üzleti életben, mind a politika terén.

Forrás: slovnaft.sk, dunaszerdahelyi.sk

Fotók: Wikipédia

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell