Gumit kell használni! De milyet?

A piacon manapság óriási a termékkínálat minden szegmenst lefedve, a konkurenciának is konkurenciája van, a legjobbnak is létezhet fokozása, akciók tömkelegébe botlik bele az ember, ha akar, ha nem, ráadásul a gyártók olyan marketing háborút folytatnak a fogyasztók ellen (hozzáállás kérdése, mert a gyártó azt mondja, a fogyasztóért van), hogy a potenciális vásárlók jobb híján igyekeznek a józan paraszti észre bízni döntéseiket. Csakhogy, a józan paraszti ész mára már csak szentimentális nosztalgia, így aztán többnyire győz a pénztárca vastagsága. Éppen ezt célozzák meg azok a termékek, melyeket úgy reklámoznak, hogy mindenre jók. Mindenre IS!

Idén a tavasz egy hétfői napra esett, egyelőre, mondhatnánk némi éllel és humorral, mert valljuk be, máshoz vagyunk mi már szokva: télikabátból, bélelt csizmából papucsba meg rövid nadrágba. Erre mit tapasztalunk ebben az évben, áprilisban, hátunk mögött a húsvéttal? Borús eget, özönvíz szerű esőzéseket, kegyetlen szelet, és a nappali hőmérséklet többnyire alig különbözik az éjszakaitól, már örömünnepet ülünk, ha tíz fok fölé kúszik a higanyszál. Ilyen feltételek mellett a felelősségteljes autóvezető kétszer (vagy többször) is meggondolja, ellátogasson-e már kedvenc gumisához, lecserélni a téli garnitúrát.. de mire is?

Mert van ugyebár a nagy kérdés: nyári vagy négyévszakos? Hosszú távon az utóbbi anyagilag biztosan jobb választásnak tűnhet, hiszen, ha jó télen is meg nyáron is, akkor igazán jó bolt, hogy nem kell külön abroncsokat vásárolni, gumishoz járni, levenni, feltenni, cserélni, súlyozni, beállítani: te jó ég, mennyi költség, amit meg lehet úszni egyetlen határozott (?) döntéssel!

Igen ám, de vajon a négyévszakos gumiabroncs nem ugyanolyan termék-e, mint a kis, fehér tabletta, mely jó minden fájdalomra? Nem olyan vívmány-e, mint a zöld paszta, ami eltávolít minden szennyeződést vagy a mosószer, ami minden folt ellensége? Ha annyira aduász a négyévszakos gumi, vajon miért adnak el a kereskedők még mindig hatalmas tételben, meghatározóan nagyban, külön téli és külön nyári abroncsokat?

Nézzük meg a négyévszakos gumi előnyeit.

1. Olcsóbb. Naná! Egy szett gumi mindig olcsóbb, mint két szett, nemde? Ráadásul nemcsak a gumi árát kell tekinteni, hanem a felniről való cserét is, ha pedig nem akarjuk mindig cserélgetni, hát a két szettre kell külön felni garnitúra is, és máris nyakig benne vagyunk a kiadásokban.

2. Nem túl hideg, nem túl meleg időben, nem túl nedves aszfalton kimondottan jól teljesít.

És most akkor jöjjenek a négyévszakos hátrányai, mert így igazságos.

1. Ha történetesen olyan télbe futunk bele, amikor van egy kis hó vagy hókása, esetleg havaseső, melyet bármikor felválthat ónos eső is vagy lehet köd, mely leszáll és lefagy, nos ebben az esetben a jó állapotú téli gumi biztonságot nyújthat, míg a négyévszakos sokkal kevésbé tapad, ennek következtében gyakrabban fordulhatnak elő ebből eredő problémák.

2. Nyári csapadékos időben, zivatarokkal, akár felhőszakadásokkal gazdagított napokon a négyévszakos abroncsok sokkal kevésbé képesek kiszorítani a vizet, aminek következtében az autó őrült módjára elkezd csúszkálni az amúgy sem tökéletes aszfalton. A nyári gumi ugyanilyen helyzetben szintén nagy megpróbáltatásnak van kitéve, ám mégis jobban reagál.

Összegezve: ha olyan helyen lakik, ahol enyhék a telek, ráadásul csapadékmentesek, szárazak, melegek a nyarak, ne is gondolkodjon, fusson a legelső kereskedésbe, és vegyen négyévszakos gumit az autójára. Ha azonban a mérsékelt égövben lakik, ahol az időjárás terén minden előfordulhat, sőt a minden ellenkezője is, a kockázatok és mellékhatások tekintetében mindenképp konzultáljon kedvenc gumiszervizesével.

Fotó: pixabay.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell