Százezreknek kellet hitük miatt meghalniuk

Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. Mint ismeretes, 1944-ben ezen a napon kezdődött a zsidók gettósítása, majd ezek kiürítésével tömegeket szállítottak Auschwitzba, meghalni. Idén, a pészahra és a húsvéti ünnepekre való tekintettel a Holokauszt Emlékközpont ugyan pár nappal korábban, április 13-án tartotta a megemlékezést, ám ez mit sem változtat azon, hogy mindig, mindenhol felhívjuk a figyelmet, a 79 évvel ezelőtt ezen a napon kezdődött förtelmes bűntényre.

Az első gettókat Beregszászon, Felsővisón, Huszton, Kassán, Kisvárdán, Máramarosszigeten, Mátészalkán, Munkácson, Nagyszőllősön, Nyíregyházán, Sátoraljaújhelyen, Técsőn és Ungváron hozta létre a náci karhatalom. Példátlan gyorsasággal, csupán pár hét leforgása alatt begyűjtötték Észak-Magyarország és Kárpátalja szinte teljes zsidó felekezetű lakosságát, majd május közepén megindították az első transzportot Auschwitz-Birkenauba. A többszázezres vidéki zsidóságból, akiket erőszakkal elhurcoltak, csupán néhány tízezer tért vissza, ők is szinte élőhalottként, magukra hagyatva. Sokszor döntöttek úgy, hogy családjuk, barátaik, szeretteik hiányában nem maradnak eredeti lakóhelyükön, hanem a fővárosba költöztek, de többnyire inkább elhagyták az országot.

Európa felszabadulása után megrázta ugyan a világot a haláltáborokban tapasztalt, emberiség elleni bűntények feltárása, ám annyira mégsem, hogy egyszer s mindenkorra pálcát törtek volna a terror minden formája ellen, hiszen a történelem még a holokauszt után is feljegyez sok hasonló rettenetet.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell