Vita korlátok nélkül!

Igor Matovič pénzügyminiszter (OĹANO) biztonsági kíséret nélkül járja az országot, és szabadon vitázik hétköznapi emberekkel.

Elsőre furcsának hat ez a mondat, de tény és való: a volt miniszterelnök karavánként járja az országot, és szabad, sértegetésektől mentes vitára buzdítja a választópolgárokat. Április 14-én pénteken, Losoncon és Nagykürtösön is épp egy ilyen összejövetelre került sor, melyet mindenki élőben kísérhetett figyelemmel a párt facebook oldalán.

Az esemény a nagykürtösi kultúrházban került megrendezésre, ahol a pénzügyminisztert szembetűnő, beszédes jeligék vették közre. A néma vezérmondatok molinói oly hangosan szóltak, hogy sem jelenlévő, sem online követő figyelmét nem kerülhette el: „Havi 200 euró egy gyermekre – teljesítettük” valamint „Az OĽANO mozgalom nyilvános ígérete: csak azzal a feltétellel csatlakozunk a leendő kormánykoalícióhoz, hogy 500 eurós jutalmat fizetünk mindenkinek, aki részt vett a 2023. 09. 30-i választásokon” – állt a felirat jobbról és balról.

A kérdés-felelet szekció inkább vádlóra, mintsem sértéstől mentesre sikeredett. Matovič bár igyekezett, a kérdezők gyakran kiragadták kezéből a gyeplőt. Szó esett többek között covid-helyzetről, válságkezelésről, bírósági ügyekről, felelősségre vonásról, ígéretekről.

A miniszter beszélt Szlovákia gáz-ellátását illetően az állam Oroszországgal szembeni kiszolgáltatott helyzetéről. Részletesen érvelt a más forrásokból történő gázszerzés mellett, ami nemcsak a gázellátás biztosítása és folyamatossága miatt szükséges, hanem a háború óta megemelt díjtételek miatt is, ami elmondása szerint „1800 eurót vett ki fejenként az emberek zsebéből”. A pandémia kapcsán említést tett a brüsszeli vezetés helytelen politikájáról, az orosz vakcina elutasításának helytelenségéről. A covid-téma kapcsán több, tintafestéket nem tűrő vád is érte a pénzügyminisztert.

Elhangzottak még a kórházak és az egészségügy állapotát, a túl hosszúra nyúló várósiltákat kritikával illető kommentek, szó esett a koalíción belüli válságról, a Sulík és Matovič közötti feszült helyzetről és sok másról. Összegezve az Igor Matovič által adott válaszokat, a pénzügyminiszter szerint a válsághelyzet csak kellő összetartással kezelhető, melyet nem szolgálnak sem a széttartást előidéző koalíciótagok – mint például Richard Sulík – sem a cinizmusáról és kíméletlen módszereiről ismert ellenzék. Többek között tehát a széttartást, valamint a rendkívüli válsághelyzetet (pandémia, háború) okolta amiatt, hogy az ország vezetésében töltött három év alatt kevesebb volt az eredmény, mint a kudarc.

A rendezvény résztvevői zömmel a nyugdíjas korosztályból kerültek ki, de akadtak fiatalabbak is. Különösen említésre méltó momentuma volt a vitadélutánnak egy tizenéves fiú felszólalása. Bár a terem zúgott, a fiú „Jó napot!” kívánva, udvariasan tette fel a kérdést: „Hogyan birkózik meg Ön, a politikában, és főként az élvonalban töltött három év alatt kapott negatív kritikával, fenyegető megjegyzésekkel?” – az adott válasz már teljesen mellékes. Többet mondott ez az egy mondat mindnél. Érződött benne a politikától mentes, embertársak iránti tisztelet, és mindazon lelki megterhelés, melyet ez a válságos időszak a fiatalabb generációra helyezett és helyez szüntelenül, nem figyelve a következményekre. Ő észrevette, hogy mindannyian csak emberek vagyunk, akiknek fáj, akiket bántanak, akik megannyiszor kivetítjük frusztrációnkat a közszíntérre állóra – jelen esetben Matovičra –, de magyar közösségünk példáját (széthúzását) nézve, akár minket, felvidéki magyarokat képviselő pártok tagjaira, bomlasztva ezzel az egységet, az összefogást. Legyünk ma, és legyünk holnap is mindannyian „e fiú”, és tudatosítsuk: az összetartás és az egymás iránti kölcsönös tisztelet kövezi ki az utat az emberi társadalom valódi fejlődéséhez. Legyen ez a tanulsága ennek a kötetlen vitának!

Fábián Bernadett

Fotók: Unsplash

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell