Várhatóan elkerüli a recessziót a brit gazdaság

Londoni pénzügyi elemzők friss előrejelzése szerint a brit gazdaság a korábbi várakozásokkal ellentétben valószínűleg elkerüli a recessziót. A legújabb negyedéves felmérés szerint jelentősen javulnak a brit vállalatok pénzügyi vezetőinek várakozásai is a következő időszak üzleti környezetével kapcsolatban.

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég ITEM Club nevű londoni gazdasági kutatóintézetének hétfőn ismertetett, felülvizsgált tavaszi prognózisa azt valószínűsíti, hogy Nagy-Britanniában – az EU-n kívüli legnagyobb európai gazdaságban – 2023 egészében 0,2 százalékkal bővül a hazai össztermék (GDP). Ez jelentős mértékű javítás, a ház ugyanis előző, téli előrejelzésében még 0,7 százalékos brit GDP-visszaesést jósolt az idei évre. Az ITEM Club 2024-re változatlanul 1,9 százalékos brit GDP-növekedést vár. A cég azzal indokolta az idei előrejelzés felülvizsgálatát, hogy a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben jobb volt a vártnál, az idén pedig valószínűleg ütemes csökkenésnek indul a tizenkét hónapra számolt infláció, amely tavaly szeptember óta 10 százalék felett jár. Hétfőn bemutatott prognózisukban az ITEM Club londoni elemzői 2023 végére már 3 százalék alatti inflációt valószínűsítenek. Hangsúlyozták: számításaik szerint az energiaárak februárban még 3,2 százalékpontot adtak hozzá a teljes kosárra számolt éves inflációhoz, az idei negyedik negyedévben azonban várhatóan 0,5 százalékkal csökkentik a tizenkét hónapra számolt inflációs rátát. A cég várakozása szerint a brit háztartások energiaszámlái júliusban átlagosan 20 százalék körüli mértékben csökkennek a tetőzéshez képest. Mindezt egybevetve az EY ITEM Club elemzői közölték, hogy most már sem technikai recessziót, sem egész évi visszaesést nem várnak a brit gazdaságban. Technikai recesszió a konszenzusos meghatározás szerint akkor alakul ki, ha egy gazdaságban a hazai össztermék értéke két egymást követő negyedévben visszaesik. A nemzetközi elemzői közösségben ugyanakkor nem konszenzusos az a várakozás, hogy a brit gazdaság az idén elkerüli az egész évre vetített visszaesést.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minapi friss világgazdasági előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a brit GDP-érték 2023-ban 0,3 százalékkal csökken, és jövőre is csak 1 százalékkal bővül. Az IMF prognózisa szerint az idei év egészében a brit gazdaság nyújtja a leggyengébb teljesítményt a világ húsz legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdasága alkotta G20-csoporton belül. Ennek ellenére a hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés szerint jelentősen javult a következő időszak üzleti kondícióinak megítélése a brit vállalatok pénzügyi vezetőinek körében.

A Deloitte londoni központú globális üzleti tanácsadó cég negyedéves vizsgálata kimutatta, hogy a felmérésbe bevont pénzügyi igazgatók közül jelenleg nettó 25 százalékkal többen ítélik meg derűlátó módon cégük pénzügyi kilátásait, mint három hónappal ezelőtt. A felmérés szerint a tavalyi utolsó negyedévben mért 19 százalékról, illetve a 2022 harmadik negyedében kimutatott 30 százalékról az idei első negyedévben 5 százalékra csökkent azoknak a pénzügyi igazgatóknak az aránya, akik komoly fennakadásokat tapasztaltak cégük beszállítói hálózatában az elmúlt három hónapban. A Deloitte vizsgálata alapján az ugyanebben az időszakban mért 22, illetve 9 százalék helyett a pénzügyi vezetők alig 7 százaléka számol egy év múlva is hasonló mértékű beszállítói felfordulással. A válaszadók továbbra is a geopolitikai fejleményekből, köztük az ukrajnai háborúból eredő kockázatokat tartják az üzleti környezetet leginkább terhelő kockázati tényezőnek, de a kockázatmentességet jelző nullától a lehetséges legnagyobb kockázatra utaló százig terjedő skálán valamelyes mértékben, a negyedévvel ezelőtti 65-ről 62-re csökkent e kockázati kategória súlyozása.

Forrás: MTI
Fotó:

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell