Csehország nem talált káros anyagokat az ukrán gabonában és élelmiszerekben

A cseh ellenőrök eddig nem találtak egészségre káros anyagokat az országba bevitt ukrán gabonában, húsban és tojásokban – jelentette ki Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

Úgy vélte: nincs semmi ok arra, hogy a kormány betiltsa az ukrán gabona és más ukrán mezőgazdasági termékek bevitelét Csehországba, ahogy azt Lengyelország, Szlovákia vagy Magyarország tette. Zdenek Nekula azt mondta, hogy a Csehországba bevitt összes élelmiszert szigorú ellenőrzésnek vetik alá. Az állami élelmiszer-ellenőrzési hivatal az utóbbi hetekben több mint 30 esetben ellenőrizte az ukrán gabonát, 16 esetben a húskészítményeket és tojásokat. „A szigorú ellenőrzési rendszer biztosítéka annak, hogy a cseh piacra ne kerüljenek egészségkárosító anyagokat tartalmazó élelmiszerek” – egészítette ki Zdenek Semerád, az állami húsellenőrzési igazgatóság vezetője.

Az ukrán mezőgazdasági termékek csehországi behozatala körül az utóbbi időben sok téves információ jelent meg – mutatott rá Zdenek Nekula. Megismételte korábbi közlését, hogy Csehországba mindössze 4000 tonna ukrán gabonát hoztak be, amely kevesebb mint egytized százaléka a hazai termelésnek. „Azokat a javaslatokat, hogy tiltsuk be az ukrán behozatalt Csehországba, populistának kell minősíteni” – szögezte le a cseh mezőgazdasági miniszter.

Zdenek Nekuláétól eltérő véleményt fogalmazott meg a Mladá Fronta Dnes című országos napilap csütörtöki kiadásában megjelent interjúban Milos Zeman volt államfő. „Amennyiben három visegrádi ország egymástól függetlenül (tiltó) intézkedéseket foganatosított, és amennyiben politikusaikat intelligenseknek tartjuk, nincs semmi ok arra, hogy ne csatlakozzunk kezdeményezésükhöz” – válaszolta Milos Zeman arra a kérdésre, csatlakoznia kellene-e Csehországnak az ukrán gabona behozatalát betiltó országokhoz. Milos Zeman felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán gabonát a szegény afrikai országok piacára szánták, de ehelyett a gazdag európai piacokra került, és sérti a hazai lengyel, magyar vagy szlovák mezőgazdasági termelők érdekeit.

Forrás: Mladá Fronta Dnes, MTI
Nyitókép: FRANÇOIS WALSCHAERTS / AFP

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Egy nő ne a férfi, hanem maga miatt legyen nő!

Természetes, hogy szeretünk tetszeni a kiszemeltünknek, szeretünk nőiesen, kihívóan, lehengerlően vagy szűziesen öltözködni. Esetleg úgy érezhetjük magunkat, hogy attól vagyunk igazán nők, hogy egy férfi

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell