Kapcsolati kötődés fontossága a gyermekeknél

A szeretettel, biztonsággal teli környezetbe való beleszületés az, amire mindannyian vágyunk. Tény azonban, hogy a gyermek nem önkényesen választja meg a szülőket vagy a családi környezetet, amelybe beleszületik, és nem minden ember annyira szerencsés, hogy olyan családban nő fel, amely születésétől kezdve szeretetteljes kötődést tud biztosítani, ami bizalomban, biztonságban és megértésben nyilvánul meg.

Az elsődleges gondozó személy állandósága szintén fontos elem a korai években. Ha a gyermek születésétől kezdve elegendő szülői szeretetet kap, és az anya aktívan kiáll a gyermek mellett, megbízható, gondoskodó, vagy a gyermek sírására reagáló, a gyermek esélyei megnőnek arra, hogy boldogabb, szeretetteljesebb és produktívabb életet éljen. Ezzel szemben a mai társadalomban találkozunk olyan típusú szülőkkel, akik nem értik meg és nem helyezik előtérbe a szülői szeretet fontosságát, ami a gyermek életszakaszai során negatív módon nyilvánulhat meg. De miért is van ez így?

A gyermek és az elsődleges gondozó, leggyakrabban az anya vagy más szülő közötti egészséges kapcsolati kötődés fontos érzelmi kötelékként jellemezhető, amely érzelmileg összeköti a gyermeket és a szülőt. A születés után a csecsemő hajlamos ahhoz a személyhez kötődni, aki megfelelő védelmet, biztonságot és egyfajta egészséges, természetes kíváncsiságot tud nyújtani. Meg kell jegyezni, hogy az anyával való kapcsolat terén szerzett korai tapasztalatok megmaradnak a tudatalattinkban, és az életünk során különböző módon nyilvánulhatnak meg. Bizonytalan kötődés esetén a gyermek teljesen nyugodtnak tűnhet, de a legtöbb esetben intenzív belső feszültséget él át. Az anyától való gyakori távolodást követően abbahagyja a sírást, és nem mutat sajátos reakciókat, amikor az anya megérkezik, de belsőleg frusztrációt él át. Az egészséges kötődés kora gyermekkorban hatással van a gyermek önbizalmára, intellektuális potenciáljára, logikus gondolkodására, jobb stresszkezelésére, valamint a bizonytalanság és a féltékenység érzésének csökkenésére. A bizonytalan kötődés tanulási és figyelemzavarokat okozhat, a gyermek hajlamosabb a problémás viselkedésre, az agresszióra vagy gyakoribb pszichoszomatikus betegségekre.

Mik az alapvető lépések a bizonytalan kötődés megelőzésére?

  • aktív munka a stresszhelyzetekkel való megbirkózás területén a terhesség alatt és a szülés után
  • az anyai elutasítás és elhanyagolás mellőzése
  • a késleltetett és inaktív anyai reakciók mellőzése a gyermekkel szemben
  • a baba jelzéseinek helyes felismerésének elsajátítása
  • empátia és szeretet kimutatása
  • a gyermek megbecsülése, erősségeinek megerősítése
  • biztonság, megnyugvás és támogatás aktív nyújtása

Fotók: freepik.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói