Erasmus+ Ógyalla – Boldog életet kutatnak a tanárok, okos házakat a diákok

Nagy népszerűségnek örvend az Erasmus+ program az Ógyallai Építőipari Szakközépiskolában is. 2018-tól Kučera Katalin angolszakos tanárnő foglalkozik a projektekkel, ahogy azt előző munkahelyén, a komáromi Összevont Kereskedelmi és Szolgáltató Szakközépiskolában tette.


„Hat éve, 150 ezer eurót nyertünk két projektre Ógyallán. Az első egy tanároknak szóló képzés volt. Hat pedagógusunk ment ki Finnországba, Olaszországba és Németországba. A második, Smart home nevű projektben, 69 diák vett részt. Három hét alatt megtanulták, miképp kell használni a Loxon számítógépes programot, amelynek segítségével bármilyen felüleletről, laptopról, tabletről, mobiltelefonról lehet irányítani az okos házakat. Nem messze Lipcsétől, az okos házakkal foglalkozó Vitalis cég oktatási központjában tervezés, programozás, szerelői munka szerepeltek a feladataik között” – informált a tanárnő, hozzátéve, iskolájuknak nehéz volt külföldi partnert találni a programhoz. Nyugaton inkább általános szakközépiskolák vannak, az ő iskolájuk kizárólag az építőiparra összepontosít.


Egy újabb, Heatlier elnevezésű Erasmus+ projektben Magyarországgal, Lettországgal, Olaszországgal, Franciaországgal és Törökországgal közösen szerepeltek. A program lényege az volt, hogy ha valaki szeretne sikeres lenni, egészségesnek és kiegyensúlyozottnak is kell lennie. Azt kutatták a projekt keretében, hogyan lehetnének egyre boldogabbak. „Törökországba mentünk volna először, de a koronavírus-járvány miatt csupán online találkozót tarthattunk. Magyarországra, Lettországba és Franciaországba már személyesen ellátogatott 30 diákunk. Visszatérve az iskolába, beszámolót készítettek, mit csináltak, milyen újdonságokat tanultak” – avatott be a tanárnő.

Most egy új Erasmus+ projektben együtt szerepel a tudomány, a technika, a gépészet, a művészet és a matematika. „Szeptemberben Krétára készülünk, majd 10 napra rá Törökország, később Írország következnek. Ez előbb tanári képzés lesz. A hosszú távú projektben először a pedagógusok utaznak a képzésre. Később a diákok is csatlakoznak. Valamennyi állomást pedig virtuális találkozó követ, ahol megmutatjuk egymásnak, hogyan tudjuk használni a látottakat, hallottakat. Hiszen minden ország másban jó. Lehet és kell is tanulnunk egymástól” – jegyezte meg.


Elmondta, ma már úgy jelentkeznek iskolájukba a diákok, hogy tudják, náluk okos házakkal foglalkozó Smart Home Erasmus+ projekt fut, ki lehet utazni Németországba. „Aki elvégzi ezt a képzést, oklevelet kap, ami pluszpontokat jelent, ha Dániában, Finnországban vagy Svédországban szeretne tovább tanulni. Az Erasmus+ tehát nemcsak kirándulás, hanem pluszpontok gyűjtésének helye is” –közölte Kučera Katalin, és megemlítette, Dánia, Finnország, Svédország felkapott helyek az építőipari szakközépiskolások körében, a továbbtanulást illetően.

Fotók: Az iskola archívuma

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói