Szolgát szerzett, miután lelőtt egy kannibált

Ne tessék aggódni senkinek, a falat se essen ki a kedves olvasó szájából, hiszen nem valamilyen őserdei rémtörténetet kívánok megosztani, hanem a történelem során az egyik legtöbb kiadást megért könyvről szólok, Daniel Defoe hatalmas sikert aratott regényéről, Robinson Crusoeról, mely 304 évvel ezelőtt pont ezen a napon, április 25-én látott először napvilágot.

Van olyan, aki még ne olvasta volna ezt a klasszikust? Ó, biztosan akad, emiatt aztán cselekményt semmiképp nem írok. Inkább csak közelítek a témákban, hogy azok, akik még nem bújták a lapjait, kedvet kapjanak, azokat pedig, akiknek ifjúságuk egyik meghatározó olvasmánya volt, olyan nosztalgikus érzések kerítsék hatalmukba, melyek a könyvespolchoz vezérlik, leporolják a fedelet, és felüssék a regényt újra.

Robinsonról tudni lehet, hogy bár szülei jogásznak szánták, neki a tenger volt a mindene, el is szökött egy remek hajóval, és innentől kezdődött aztán nála az a folyamat, melyet manapság úgy hívunk: bevonzotta magának a sorsát, ugyanis már legelső tengerre szállása is hajótöréssel végződik, később rabszolgasorra jut, ám a jószerencse egy brazíliai ültetvény boldog tulajdonosává teszi. Ám ez a mi Crusoe barátunk nyughatatlan, nem bír megülni a hátsóján, hát ismét hajóra száll, mely – talán éppen Robinson a rossz ómen? – hajótörést szenved, s csupán ő, a kapitány kutyája és két macska evickél élve a partra, a reménytelenség szigetére, ahogy elnevezi.

Ekkor kezdődik a túlélőtúra a lakatlannak hitt közegben: a szokásos szerszámkészítés, vadászat, állattenyésztés, növénytermesztés. Robinson a Bibliát olvassa, és hálás Istennek az életben maradásért. Később kannibálokat fedez fel a szigeten, és az ő szerencsétlen áldozataikat, akik közül megment néhányat, köztük hű szolgáját, később barátját, Pénteket is. Az élet úgy hozza, hogy a szerencsés véletlen megszabadítja Robinsont a szigetről, és egy régi ajándék boldoggá teszi az új életét.

Ez a regény alapozta meg a realista fikció nevű műfajt, elemezték a vallásosság, az erkölcs, a gyarmatosítás és a gazdaság szempontjából. 1947-ben képregény formájában is megjelent.

Defoenak volt miből merítenie, mert korában rengeteg eltűntről, hajótöröttről cikkezett a sajtó, ám könyvébe sikerült minden szóbeszédet felülmúló izgalmakat besűrítenie. A meteorológusok most megint lehűlést, esőket jósolnak, itt van hát a remek alkalom, ha már füvet nyírni, kertet ápolni vagy a szabadban sétafikálni nem lehet, képzeletben szálljunk el egy lakatlan szigetre, és próbáljuk ki magunkat Robinson oldalán.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói