A magas olajár miatt új termék hódít a konyhákban

A forrólevegős sütő lehet az új mikró.

2021 és 2022 decembere között megháromszorozódott az érdeklődés a forrólevegős sütők iránt Magyarországon. Jankó Ádám, a Cosori Magyarország airfryer szakértője arról beszélt, az olaj árának emelkedése és az egészségtudatos életmód egyre nagyobb népszerűsége erősíti a keresletet, hiszen az ételek akár kilencven százalékkal kevesebb zsiradékkal készíthetők el a forrólevegős fritőzökben, mint a hagyományos sütőkben. Úgy véli, az innovatív termék előnyei miatt néhány éven belül minden konyhának alapkelléke lesz az airfryer.

Európa-szerte egyre keresettebbé válnak a forrólevegős sütők, Németországban például már a hűtőkhöz és a mikrohullámú sütőkhöz hasonlóan a legtöbb háztartásban megtalálható egy ilyen készülék, amelynek piaca az exponenciális növekedés után egy magasan stagnáló szintet hoz.

Jankó Ádám, a Cosori Magyarország airfryer szakértője rámutatott, ez a folyamat látványosan elindult hazánkban is: a Google Trends adatai alapján 2021 és 2022 decembere között megháromszorozódott a keresések száma az airfryerre, a cégük tavaly indult Facebook-csoportja is több mint 14 ezer tagot számlál már, vagyis a perifériáról egyértelműen a fókuszba került ez a termékkategória.


Olajat sem kell venni, és áramot sem fogyaszt annyit

A szakember a forrólevegős fritőzök iránti keresletrobbanás mögötti okok között említette, hogy a háború alatt kialakult élelmiszerinfláció miatt bizonyos alapanyagokat próbál mással helyettesíteni a lakosság. Ilyen az olaj is, amelynek az ára az egekbe szökött.

„Mivel az airfryer használatához nem szükséges olaj, így a hagyományos sütőkhöz képest kilencven százalékkal kevesebb zsiradékkal is készülnek benne az ételek. Vagyis nem szükséges hozzá drága olajat venni, aminek a hírek szerint 1100 forint is lehet majd az ára idővel a boltokban a mostani árstopos 750 forint helyett” – fogalmazott.

Jankó Ádám beszélt arról is, az emberek már a rezsiváltozás előtt is elkezdtek odafigyelni az energiatakarékosságra, és ebbe a tendenciába is tökéletesen beillenek az airfryerek.

Mint mondta: miközben egy átlagos elektromos sütő 3000 watton működik, addig egy forrólevegős sütő fogyasztása terméktől függően csak 1400 és 1700 watt között alakul. Az airfryerek áramfelhasználása tehát jóval alacsonyabb, hiszen előmelegítésre sincs szükség, egy grillcsirke pedig feleannyi idő alatt megsül benne, mint egy hagyományos sütőben.


A nagyobb airfryereké lesz a jövő

A Cosori Magyarország airfryer szakértője kiemelte azt is, hogy az airfryer az egészségtudatos életmódot is kiválóan támogatja pont az olajmentesség miatt. Jól látszik az is, hogy amelyik országban egészségesebben élnek az emberek, ott jobban erősödött a termékkategória iránti kereslet is. Emellett azoknak is kifejezetten hasznos lehet, akiknek korábban a rohanó hétköznapokban nem volt idejük főzni, hiszen a komforteszköz rendkívül gyors és sütés közben mást is lehet csinálni, nem kell ott állni fölötte.

Ami a jövőt illeti, Jankó Ádám emlékeztetett, a forrólevegős sütők első modelljei körülbelül egy évtizede jelentek meg a piacon, és már azóta is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Az első eszközökben még körbe-körbe pörgött egy lapát, ezzel ötven perc alatt lehetett átsütni például a krumplit. Ma már ugyanezt az eredményt 12-13 perc alatt el lehet érni.

„A Cosori legújabb, Dual Blaze modelljében már alul-felül fűtőszál található, ennek köszönhetően pedig nem kell félidőben benne forgatni az ételt. Ezáltal sokkal egyenletesebben sül át benne minden, ez most az airfryerek csúcstechnológiája” – mutatott rá.

Végezetül elmondta, hogy a piac véleménye szerint az elkövetkező években a nagyobb forrólevegős sütők felé fog eltolódni, hogy minél nagyobb mennyiséget tudjon helyettesíteni egy vasárnapi ebédnél.

Fotók és forrás: Cosori Magyarország

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói