A tudás mellett értéket adni

Jelenleg kilencvenhárman járnak a Csallóközcsütörtöki Alapiskolába. Közülük vannak diákok, akik individuális képzésen vannak: megkapják a tananyagot és erről havi rendszerességgel be kell számolniuk. A magyar részlegen 1-9. évfolyam, a szlovákon pedig 1-4. évfolyam működik. Átlagosan tízen vannak egy osztályban.

Hajtman Béla, az alapiskola igazgatója számolt be arról, milyen lehetőségeket nyújt az intézményük:

Én tulajdonképpen ebben a tanévben érkeztem, de egyre inkább kezdem megismerni a közeget, környezetet, szülőket.

Amikor megszűnt az Illésházy István Alapiskola, akkor huszonkilencen jöttek át onnan, akik között hátrányos helyzetű diákok is voltak, de megtaláltuk hozzájuk az utat, mert a kisebb közösségekben tudunk velük egyénileg is foglalkozni. Tizenhárom osztályfőnökünk van, asszisztensekkel és nevelőkkel együtt pedig tizenhét tanár tanít az iskolában. Az asszisztens sajátos nevelési igényű tanulókkal külön foglalkozik és segít a feladatok megoldásában. Főleg az alsó tagozatnál fontos ez, mert lényeges, hogy a diák fel tudjon zárkózni. Továbbá a tanároknak is segítségére van.

Célunk momentán az, hogy megszólítsuk leendő elsőseinket a szülőkön keresztül, a nyílt napok által. Küldtünk szórólapokat a környező óvodákba és várjuk szeretettel leendő elsőseinket! Nekünk elsősorban az a legfontosabb, hogy lássuk azt, hogy akik iskolakötelesek, milyen kompetenciákkal rendelkeznek, milyen készségeik vannak. Ez azért fontos, hogy a későbbiekben figyelembe tudjuk venni ezeket a szempontokat. Beiratkozásunk április 21-én van. Ez előtt szeretnénk még felhívni a szülők figyelmét a mi szolgáltatásainkra, hogy mit tudunk gyermeküknek nyújtani.

Újításunk közé tartozik, hogy – már a következő tanévtől– szeretnénk a Lego-t oktatási segédeszközként használni. A tananyag átvétele után a Lego hozzásegítheti a tanulókat az asszociatív képesség, valamint a finommotorikájuk fejlesztéséhez. Ez egy olyan formája az oktatásnak, ami játékosabbá, gyakorlatiasabbá és otthoniasabbá teheti a foglalkozásokat.

Iskolabuszt is üzemeltetünk, méghozzá kettőt. Az egyik sofőrje én vagyok, a másiké az iskola gondnoka. Jókáról indulok minden reggel negyed hétkor. Délután pedig hazaszállítjuk a diákokat, akik teljes mértékben biztonságban érezhetik magukat. Köszönet jár ezért a Rákóczi Szövetségnek, akik hozzájárulnak az útiköltségekhez. Nekem az az elvem, hogy az iskolának szolgáltatást kell nyújtania. A korai utazás miatt pingpongasztalok vannak kitéve a folyosóra, amit igénybe lehet venni a tanítási órák előtt.

Fontos szerepe van még a napközinek. A szép udvarunknak és pályánknak köszönhetően van lehetőségük már kint játszani, ha szép idő van. Az iskola épületében, a napközi teremben pedig megírhatják közösen a házi feladatokat.

Iskolánkban nagyon jó a koszt is, amit helyben elkészít a szakácsnőnk. Az étkezés végén a diákok megmutatják az üres tányérokat a nevelőnőnek, hogy mindent megettek. A szakácsnőnek pedig megköszönik. Tehát hozzátartozik ez is a kultúrához, hogy a gyerekeket jó szóra neveljük és arra, hogy tiszteljék a felnőtteket.

Meghirdettünk táncos szakkört, valamint van lehetőség sportolásra is. Voltak már a DAC labdarúgó szakosztályról felmérni azt, hogy melyik gyermekből válna tehetséges focista. A lányok közül is voltak érdeklődők és jó képességűek is. Az első fontos szempont az volt, hogy mennyire gyorsak. Ha a szülő megadja a lehetőséget, akkor van esély arra, hogy a gyerekek valamiben ki tudjanak tűnni. Aminek még nagyon örülünk, hogy beneveztünk a Mária rádió képzőművészeti pályázatára, és az egyik diáklányunk díjazott lett.

A jövőben szeretnénk itt még egy művészeti alapiskolát is. Látom azt, hogy ügyes táncosaink vannak, viszont a modern tánc mellett a néptáncot is szeretnénk bevezetni. Mivel kis létszámú közösségeink vannak, tudjuk őket szerepeltetni. Ha a szülők is úgy gondolják, akkor a napi tanítás után beírathatják majd gyerekeiket a következő képzésekre: képzőművészeti, zenei, tánc vagy színész.

Megkérdeztem egy tanárt is, Nagy Veronikát, ő hogyan látja a mindennapokat az iskolában:

Most lesz hatodik éve, hogy itt dolgozok az iskolában, mint rajztanár. Jövőre új osztályt kapok, új elsősöket, új kihívásokkal. Örömmel tölt el, hogy mennyi új dolgot tudunk nekik tanítani. Reménykedünk benne, hogy nőni fog a gyereklétszám.

Nagyon jól felszerelt iskola vagyunk, tudjuk használni a táblagépeket és az interaktív táblák is segítségünkre vannak. Mi nem csak munkába járunk, hanem családias a hangulat, tudunk mindent egymásról. Ha a diáknak bánata van, akkor mindent megbeszélünk és tudják, hogy bizalommal fordulhatnak felénk. Nem csak letanítjuk az órákat, hanem minden szempontból az életüket kísérjük és segítjük.

A következő napokról mindig megemlékezünk és készülünk rájuk: húsvét, karácsony, anyák napja, aradi vértanúk, március 15. Együtt dolgozunk az óvodával, néha ők is jönnek hozzánk tematikus napokra, amikor kézműveskedünk velük. Tartjuk még a könyv hónapját és a népmese napját; járunk szavalóversenyre, matematikaversenyre. Environmentális napokat is szoktunk tartani, szemetet szedünk és figyelünk a szelektív hulladékgyűjtésre. Sítanfolyam egyelőre nincs, de osztálykirándulás, úszótanfolyam és természetiskola minden évben. Van néha író-olvasó találkozó, mivel a gyermekektől még messze áll a könyv szeretete, ezzel szeretnénk rámutatni annak értékére. Az összes programot próbáljuk úgy tervezni, hogy nevelési jellegű legyen.

Úgy gondolom, hogy a tudás mellett értékeket tudunk nekik adni, hogy értelmes felnőttekké váljanak.

Ha a szülők azt szeretnék, hogy gyermeke olyan helyre kerüljön, ahol biztonságban érezheti magát, akkor a Csallóközcsütörtöki Alapiskola megfelelő döntés lehet! Fontos számunkra az, hogy ebben a magyar faluban a magyar közösség megerősödjön!

Fotók: Az iskola archívuma

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói