Nagy-Britannia közel kétmilliárd fontért exportál légvédelmi rendszereket Lengyelországba

Nagy-Britannia légvédelmi rakétákat és indítóállásokat exportál Lengyelországba. A pénteken Londonban bejelentett ügylet értéke 1,9 milliárd font.

A Downing Street ismertetése szerint a fegyvereket a rakétarendszerek fejlesztésére és gyártására szakosodott MBDA konzorcium szállítja.Élenjáró technológiájú, szárazföldi telepítésű légvédelmi kapacitásról van szó, amely több nemzedéknyi időre biztosítja Lengyelország védelmét – fogalmaz a londoni miniszterelnöki hivatal közleménye. A tájékoztatás szerint ez az egyik legnagyobb ilyen jellegű, kétoldalú európai légvédelmi egyezmény a NATO keretén belül. A megállapodás alapján Nagy-Britannia 22 lengyel légvédelmi üteget szerel fel brit fejlesztésű, CAMM (Common Anti-Air Modular Missiles) típusú légvédelmi rakétákkal és indítókkal. A Downing Street ismertetése szerint e magas technológiai szintű rakétarendszereket katonai alakulatok vagy kritikus fontosságú infrastrukturális létesítmények védelmére egyaránt használni lehet. A CAMM a brit hadsereg és a királyi haditengerészet által hadrendbe állított legújabb generációs légvédelmi rendszer, és a brit hadsereg saját használatában már telepítette ezeket az ütegeket Lengyelországban az Ukrajna elleni orosz támadás után – áll a brit miniszterelnöki hivatal pénteki tájékoztatásában.

Az ismertetés szerint a rendszer 25 kilométerig terjedő hatótávolságon belül alkalmazható fejlett technológiájú harci repülőgépek és rakéták ellen, és képes teniszlabda-méretű, a hangsebességnél gyorsabban haladó tárgyak megsemmisítésére is. A Downing Street felidézi, hogy Nagy-Britannia eddig is több védelmi megállapodást kötött Lengyelországgal. Az egyik ilyen egyezmény alapján a két ország együttműködik három Arrowhead-140 típusú, brit gyártású fregatt beszerzésében és majdani működtetésében. Vilmos brit trónörökös, III. Károly király fia nemrégiben lengyelországi támaszpontokat keresett fel. A walesi herceg a szoros kétoldalú védelmi együttműködés hangsúlyozásának meghirdetett szándékával, a brit kormány kérésére látogatott Lengyelországba, és felkereste az ukrán határ közelében lévő délkelet-lengyelországi Rzeszów támaszpontját is, ahol brit erők látnak el légtérvédelmi feladatokat.

Forrás: MTI
Fotó: MBDA.com

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói