Mátyás király a csomagtartóban

Mesebeli emberek Dobsa Tamás és Dobsa Fodor Mónika néptáncosok, néptánc-pedagógusok, A Népművészet Ifjú Mesterei. Vándorszínészek. Mesével, tánccal, dallal vándorolnak. Május elsején három Mátyás királyról szóló történettel érkeztek Komáromba, az Öregvár Napra.

„Hogy hol játszunk még hasonlóan nagy helyeken?” – kérdezett vissza előadás után Dobsa Fodor Mónika. „A Tatai Sokadalomban, a Művészetek Völgyében, a Summerfest Fesztiválon. Számos helyen. Nagyon szeretjük a komáromi Öregvárat is! Ötödször léptünk fel itt” – fújta ki magát.

Dobsa Tamás pakolás közben felidézte, hogy elhozták már erre a széles, tágas  mezőre Háry Jánost, Kukorica Jancsit, de még a betyárokat is. „A betyárok így éltek, úgy éltek volt az első bemutatónk tizenkét éve. Itt volt az ideje, hogy elbúcsúzzunk az előadástól. Legújabban Paprika Jancsi kalandjait próbáljuk. Ősszel németországi turnéra készülünk” – mesélte Dobsa Fodor Mónika.

A kulisszák mögött lányuk, Sára segített nekik. Kellékezett, zenét engedett, tette, amit kell. Az Alistáli Református Egyházi Alapiskola kilencedik osztályába jár. Szűkszavú lány. Szülei mondták el helyette, hogy nemrég felvették Győrbe, a Kovács Margit Iparművészeti Szakközépiskola divatstílus-jelmeztervező szakára. „Érkezik majd a profi segítség” – mosolygott a büszke apa.

Néptáncosok voltak ők ketten, Mónikával, mielőtt vándorszínészek lettek. A kicsi társulat lepedőit a Somorján élő Milán Szilvia képzőművész és tetováló festi, a népviseletek replikáit a nagymegyeri Pajor Erzsébet varrja, bábjaikat az érsekújvári Juhász Zsuzsa készíti. Állandó zenészeik Németh Dénes és zenekara,  Németh Déneséknél játsszák fel előadásaik zenei részeit,  énekórákra Korpás Évához járnak Őrsújfaluba. A Három az igazság! reneszánsz zenéjét a zenekar engedélyével a Musica Historica játssza. Szeretik, becsülik ezt a nagy csallóközi csapatot, mert egy hullámhosszon vannak.

„Előadás után ládákba kerülnek a holmik. Ezek azután otthon, a garázsban sorakoznak. Igaz, felállítottunk az udvaron már egy bódét, de egyre fogy a hely“ – magyarázta a komáromi Öregvárban Dobsa Tamás.

És hogy életkorhoz kötött-e a mese? A válaszuk az volt, hogy gyermeknek, felnőttnek egyaránt fontos. „A tündérmeséket eleinte férfiak mesélték férfiaknak. Így adtak át megküzdési stratégiákat. Raffay Judit vajdasági mesekutató könyvében olvastuk azt is, hogy az ilyen mesék után félve mentek haza“ – mosolygott Dobsa Fodor Mónika.

Azután elindultak. Holnap Nagymegyeren, szerdán Galántán játsszák majd középiskolás diákoknak a Sárga Rózsa című táncos előadást. Mátyás  király, de még a kolozsvári bíró is ott lapultak tágas turnéautójuk csomagtartójában. És boldogan robogtak a napsütéstől szikrázó, orgonáktól illatos májusi tájban, Ekecs felé. Ahol miden nyáron Meseudvarba várják a családokat.

Fotó: a szerző   

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói