Rimaszombatba érkezik a német Winkelmann társaság

Besztercebánya megye elnöke, Ondrej Lunter jelentette be a jó hírt Facebook oldalán, miszerint Rimaszombat épülő ipari parkjába egy nagy befektető – a német Winkelmann társaság – érkezhet a közeljövőben, és ez több száz új munkahelyet jelent majd a térség számára.

„A hónapokig tartó tárgyalások meghozták gyümölcsüket: a város, a megye és a kormány együttműködésének köszönhetően a társaság vezetője úgy döntött, hogy a hőszivattyúk és fűtőberendezések előállítására specializálódott létesítményét éppen itt, Rimaszombatban építi fel” – írta bejegyzésében Ondrej Lunter. Kiemelte, hogy a befektető több ország közt vacillált, éppen ezért is olyan nagy öröm, hogy közös erővel sikerült megnyerni ezt a beruházást a régió számára.

A megyeelnök köszönetet mondott Eduard Hegernek – Szlovákia miniszterelnökének – a tárgyalások sikeres befejezéséért, valamint Richard Sulík ex-miniszternek, aki a rimaszombati ipari park létrehozásának folyamatát elindította. Hozzátette: „Ismét beigazolódott az együttműködés fontossága.”

Ondrej Lunter kitért még a szakképzett munkaerő jelentőségére, mely nagy súllyal bír egy ilyen horderejű tőkebefektetés megvalósítási helyének kiválasztásakor. Éppen ezért úgy látja, a közeljövőben előtérbe kell helyezni a szakközépiskolák fokozott támogatását, ahol új szakok létesítésével, szaktantárgyak bevezetésével a végzős hallgatók nemcsak olyan szakemberekké válhatnak, akik megfelelnek az innovatív eszközöket, technológiákat alkalmazó befektető által támasztott szigorú munkavállalói követelményeknek, de saját régiójukban dolgozhatnának, mint szakképzett munkavállalók. (…és ez a mai világban, ahol kilométerek százait szelik munkavállalók a lehetőségek után, nagy kedvezmény lehet.)

„A tárgyalások alatt kitértünk még az új létesítmény felé irányuló tömegközlekedés megerősítésére, és felajánlottuk szolgáltatásainkat a téren, hogy a Losoncon székelő megyei munkaügynökségünk (Agentúra práce) segítse a jövőbeli munkavállalók keresését és iskolázását, ideálisan a hosszú ideje munkanélküliek táborából, akikre egyébként az ügynökség munkája is irányul” – írja Ondrej Lunter.

 Végül kiemelte, hogy ezek a 2023. 04. 27-i tárgyalások, melyek a kormány és a befektető közti megegyezést statuáló memorandum aláírásához vezettek, még csak az első lépcsőt jelentik a létesítmény megalakulásához. A következő hónapokban további dokumentumok kerülnek aláírásra a megye és a városvezetés által, és amennyiben minden a tervek szerint halad, két év múlva akár el is kezdődhet a beruházás megvalósítása.

Fábián Bernadett

Forrás: Ondrej Lunter Facebook-oldala

Fotó: Unsplash

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói