Kitalált egy kiskamaszt – Korpás Éva népdalénekes

Május végén mutatja be új cédéjét Korpás Éva népdalénekes. Ez lesz a hatodik gyermekalbuma. Egy olyan meselemez, amilyet még nem csinált. Június 4-én pedig, ahogy tavaly is tette, megint ő énekli a talpalávalót az Összetartozás Táncához a Klapka téren. Egy, a térhez közeli kávéházban találkoztunk.  

A borítót Molnár Jacqueline tervezte

Mikor mondtad ki először a Piripotty nevet?

Amikor munkacímet adtam a Kultminorhoz benyújtott pályázatnak. Nem kellett sokat gondolkodnom, egyszer csak bevillant, és leírtam, hogy Piripotty. Minden határidő motiváló lehet, persze a nagyon szűkös viszont le is tud blokkolni. Olyan típus vagyok, hogy bizonyos helyzetekben pánikba esek, egy kicsit összeomlok, azután elég gyorsan összeszedem magam. Az lebeg előttem, hogy teljesíteni kell, meg kell oldanom a feladatot.

Kicsoda Piripotty?

Szabó Gyurka a becsületes neve, alsó tagozatos alapiskolás. A Piripotty becenév adott volt általam, a hivatalos nevét pedig Gáti István költő találta ki, akit Lackfi János költő ajánlott. Jánost kértem fel először a feladatra, akivel régóta ismerjük egymást, megzenésítettük verseit Malek Andreával a közös lemezünkön. Az akkori elfoglaltságai miatt viszont Gáti Istvánt ajánlotta, mondván, hogy ismeri a költészetét. Leültünk Istvánnal, elmondtam, mire lenne szükségem, születni kezdett Piripotty története. Elküldte az elkészült részeket, láttamoztam, és javasoltam néhány változtatást. Együtt gondolkodtunk a verses mesén. Amikor kész lett a végső változat, egy-két számot kivéve, amin már addig is dolgoztunk, a meséhez alkottuk meg zenekarommal a zeneszámokat. Hatalmas köszönettel tartozom ismét Csernók Klári prímásomnak, aki a kreatív jobbom. A sokszínűségre törekedtünk a zenei palettát illetőleg. A magyar népdalok mellett szerepelnek az anyagban szlovák és cigány népdalok is. A népzene a domináns, abból a szempontból mintegy az A pozsonyi sétatéren című lemezem folytatásának tekinthető a Piripotty, de feldolgozások is teret kapnak benne. Hangsúlyozom, ez egy meselemez. Különbözik minden eddigi gyereklemezemtől. És nagy örömömre, Lili lányom itt is erősíti a mondanivalóm közvetítését.

Piripotty koncert után Budapesten, a Művészetek Palotájában Hanusz Zoltán nagybőgős, Lakatos Lili népdalénekes, Kuti Sándor cimbalmos, Csernók Klári prímás, Papp Endre brácsás, Takács Ádám hegedűs társaságában

Mondod a mesét, miközben megszólalnak a dalok?

Közben szövöm-fonom a mesét a vers alapján, meg az alapján, amit egy élő koncert varázsa nyújt egy adott pillanatban. Budapesten, a Művészetek Palotájában, Prágában pedig a Liszt Intézetben kezdtük a megtapasztalást a közönséggel e koncertanyagot illetőleg. Kell a bejáratottság, hogy otthonosan mozogjak egy új történetben, egy új koncert alkalmával a színpadon, hogy teljesen átéljem és átadjam. Ehhez felfutási időre, egy bizonyos mennyiségű koncertre van szükség. Főleg a gyermekközönség estében kell felmérni, mi az, ami magával ragadja őket és mi nem. Ezért kellenek a „próbakoncertek”, mielőtt cédére vesszük az anyagot. Ebből kifolyólag rájöttünk, ha jobban mesélősre veszem a történetet, és egy kicsit elengedem Gáti István versét, még közelebb tudom vinni a gyerekekhez. Néhol hozzátettünk, néhol elvettünk a szövegből a gyerekek szájíze szerint, még inkább a dalokhoz simítottuk a mesét.

„Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy tudnak velem szárnyalni a gyerekek.”

Mikor kész egy koncert?

A gyerekkoncertek állandóan formálódnak. Számomra az egyik legérdekesebb a folyamat, ahogy alakulnak. Ha visszagondolok arra, hogyan álltam ki legelőször életemben, remegő lábbal gyerekek elé a színpadra önálló koncerttel, hogyan reagáltak bármire, és hogy hova fejlődtem én is. Bár úgy gondolom, ehhez mindig is jó érzékem volt. Ennek ellenére ennek is megvannak a létrafokai, aminél nem lehet kihagyni egy fokot sem. Remélem, még sokáig felfelé lépkedek. Ehhez kellenek az ilyen új kihívások, mint ez a meselemez. Nagyon jó érzés megtapasztalni, hogy tudnak velem szárnyalni a gyerekek, hogy be tudom őket cserkészni a világomba, hogy el tudom varázsolni őket, amikor már bejáratott egy koncert.

Egy előadóművésznek hatalma van a közönsége fölött?

Tulajdonképpen igen, de ehhez kell egy jó előadói képesség, a kisugárzás, a hitelesség és még sok minden más is. Viszont én a hatalom szó helyett inkább az irányadó, útmutató szavakat használnám, mert a hatalom szónak van bizony negatív jelentése. Szóval a koncerteken én vagyok az irányadó. Maradjunk ennyiben. Ebben megjelenik a pedagógus énem is, hiszen anyukám révén pedagógus családba születtem. A végzettségem is pedagógus. A gyakorlati tapasztalásaimat kamatoztatom a színpadon. Szerintem minden pedagógusnak irányadónak kellene lennie, akit tisztelnek, akire felnéznek, akinek isszák a szavát a gyermekek. Ez hatalmas felelősség. Néha nem is merek ebbe belegondolni. Másrészt jó érzés, hogy a gyerekeket az érték felé tudom terelgetni. Számomra csodálatos, hogy egy olyan műfajban tevékenykedek, ami építi a személyiségüket, az identitástudatukat, a kultúra iránti szeretetüket. Ahhoz próbálok hozzájárulni, hogy erős legyen a gyökerük. Tudják, honnan indultak, szeressék a minőségi kultúrát is. Ha ebbe be tudom őket hívni egy koncert alkalmával is, nyert ügyünk van. Rétegkultúrát képviselek. Tisztában vagyok vele, hogy ez egy sziszifuszi munka, illetve küldetés. Nehéz felvenni a versenyt a mai popkultúrával, a globalitás vadhajtásaival, mégis jó érzéssel tudom lehajtani esténként a fejemet, hogy teszek valamit egy közösségért.

„Tisztában vagyok vele, hogy ez egy sziszifuszi munka, illetve küldetés.”

Ki tervezte a Piripotty cédé borítóját?

Molnár Jacqueline képzőművész, akivel régóta együtt dolgozunk. Három gyermeklemezemet is ő illusztrálta. Hihetetlen jók és érdekesek a rajzos karakterei, rögtön felismerem a munkáit. Sok könyvet illusztrál, például Lackfi János könyvét is. Jó barátságba kerültünk, többször voltunk már náluk, Barcelonában, mivel ő ott él. Jól tudunk egymásra hangolódni, teljesen nyitott a kéréseimre, ugyanakkor hozza a saját megfantáziált világát. Mindig fantasztikus tervek születtek. Ez is az.

Május 20-án, szombaton, a komáromi Tiszti pavilon udvarán, a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozón lesz majd a Piripotty lemezbemutató koncertje.

Mindig nagy izgalommal tölt el, hogyan reagál a közönség. Az eddigi pár koncertet nagyon élvezték a gyerekek, de ez érzésre más lesz, legalábbis nekem biztosan, hiszen ott lesz már a kész cédé is. Akik majd hazaviszik, otthon is élvezhetik. Nagyon kíváncsi vagyok, mit ad együtt a koncert és a lemez, de külön-külön is. No meg a lemezen szerepelnek a kis tanítványaim is, akik már óriási izgalommal várják a koncertet. Akiknek az arcán látom, hogy szerepelni egy ilyen lemezen, számukra felér egy csodával. Ez is olyan jó érzéssel tölt el, hogy örömet tudok nekik okozni, miközben rengeteget adnak hozzá a lemezanyag hangulatához.

Madarász András és Sipos Dávid zenészek között

Előtte Veszprémbe, Európa idei kulturális fővárosába készülsz Madarász Andrással és Sipos Dáviddal.

Május 11-én lépünk majd fel a trióval Veszprémben. Ugyanolyan lendülettel, szeretettel, felkészültséggel megyek egy faluba, akár a Művészetek Palotájába, vagy éppen Veszprémbe. Számomra fontos, hogy mindenhol ugyanazt a teljesítményt nyújtsuk. Eléggé maximalista vagyok magammal és ezzel együtt a produkcióimmal szemben is. A képességeimhez, lehetőségeimhez képest szeretem a maximumot nyújtani. Ha egy embernek, akkor is, ha ezer embernek, akkor is.

Június 4-én, vasárnap délután négy órai kezdettel Komáromból, a Klapka térről megint te táncoltatod majd az ország magyarlakta területein élő óvodásokat és alapiskolásokat. Élőben közvetítik az interneten az Összetartozás Táncát.

Az idén is maradunk az A pozsonyi sétatéren című összeállításnál, ugyanis számos határon túli helyről is bejelentkeztek magyar oktatási intézmények, így Kárpátaljáról,  Vajdaságból és Horvátországból is. Számukra új az anyag. Arra gondoltunk, maradjon ez a tánc. Az esemény internetes oldalán minden fontos tudnivaló megtalálható. Remélem, az idén is tele lesz a Klapka tér.

Fotó: Decsi Kati, Csontos István

Cédéborító: Molnár Jacqueline

Korpás Éva 2007-ben Csalogató címmel készítette első önálló, gyermekeknek szóló lemezét. A lemezen Rudolf Péter színművész is közreműködik. 2011-ben a Csalogató gyereklemez folytatásaként Szól a kakas, szól címmel újabb lemezzel örvendeztette meg a családokat. 2015-ben készült A pozsonyi sétatéren című, gyerekeknek szóló autentikus népzenei album. 2018 nyarán ismét a gyerekek számára jelentetett meg új dalokat a Libidaridom című világzenei albumán. Malek Andreával közösen adta ki Az ördögfióka és a tündér című albumot. A Piripotty című meselemezt 2023. május 20-án mutatja be.

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

A sikoltó halott

Aki csak egy könyvet olvasott az ókori Egyiptom történetéről, vagy a tévé készülékén van tudományosnak mondott csatorna, tudja, hogy a múmiák az örök életre készültek.

Riggs, a farkas

Az USA-ban működik egy alapítvány, melynek célja az, hogy olyan állatoknak adjon menedéket, melyeket az emberek különös kedvencekként tartanak. Nem hagyományos háziállatokra (kutyára, macskára) kell

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói