Hogy ne essünk hasonló hibába…

A Csemadok szepsi alapszervezete rendezésében május 8-án a társadalmi szervek, a közintézetek és az egyházak közösen emlékeztek a II. világháború áldozataira.

Immár hetvennyolc éve vagyunk a II. világháború után, de félelmünk, veszélyérzetünk nem múlott el, sőt azt mondják, mondjuk, hogy napjainkban a III. világháború szakaszos idejét éljük. Emiatt olykor panaszkodunk, máskor duzzogunk, kiabálunk, ellenségképet keresünk és kreálunk, ami nem megoldás, mert mint minden kornak, úgy napjaink történéseinek meg van a maga kihívása. Ilyen volt a közelmúltban a pandémia, a koronavírus-járvány, de ilyen a ma is sokat emlegetett: Isten, haza, család, nemzet, a keresztény kultúra, az anyanyelv, a szülőföld vagy a béke fogalma és mibenléte. Vannak, akik mikor ezeket a kifejezéseket hallják tőlünk, maradinak, ósdinak neveznek bennünket.

Bizonyára sokunkban visszhangzanak még Ferenc pápa Budapesten elhangzott kijelentései. Többek között a Kossuth téren elmondott szavai: Béke kell, egy bölcsőkkel, nem pedig sírokkal teli világ

A katolikus egyházfő arra kérte a híveket, hogy engedjék be szívükbe az élet Urát. Hangsúlyosan kiemelte: arra kaptunk meghívást, hogy kilépjünk a komfortzónánkból és legyen bennünk bátorság eljutni az összes perifériára, minden peremre, ahol szükség van az evangélium világosságára.

Szomorú és fájdalmas zárt kapukat látni. Ezeket a kapukat nem a határsávokban kell keresnünk, hanem a szívünk kellős közepében. Jó ezt elismerni és beismerni.

De ugyanakkor van még ennél szomorúbb és fájdalmasabb látvány is, azon zárt szívek kapui, akik nem akarnak megnyílni az evangélium hirdette értékrendre. Akik feleslegesnek, sőt egyenesen veszélyesnek tartanak minden kinyilatkoztatott isteni igazságot magáról az emberről és intézményeiről, és csak az önmaguk igazát, féligazságait és kritikáját szajkózzák, ismételgetik unos-untalan, akiknek Európa pénze és nem a keresztény értéke kell: az a kinyilatkoztatott örök igazság, hogyaz emberiség és benne minden ember üdvtörténetének kezdetén nem mi állunk. A kiindulópont Isten hívása, az Ő örök vágyakozása utánunk, hogy elérjen minket. Ő, Fiában, Urunkban, Jézus Krisztusban az emberiség Jó Pásztoraként jött közénk, hogy nevünkön szólítson, haza és egymáshoz vezessen minket. Jött és jön. Napjainkban is érkezik – itt és most –, hogy meggyógyítsa sebeinket és magára vegye gyengeségeinket, hogy az Ő nyájában egységre hívjon minket megismerni és megszeretni az Atyát és egymást.

Köszönet és hála, hogy értve az idők jeleit, diákjaink és növendékeink, pedagógusaink és gyermekeink szüleikkel együtt a májusi napok jeles emlékeseményeiben erről tanúskodhatunk Boldog Salkaházi Sára liturgikus ünnepén, negyedikes diákjaink búcsúztatásakor és ballagásakor, valamint a II. világháború áldozatira való megemlékezéskor. Felidézve és tudatosítva: mindannyian arra kaptunk meghívást és küldetést, hogy megnyílva a kölcsönös szeretet előtt, megoszlás nélkül ápoljuk a testvériség és az együttműködés kötelékeit anélkül, hogy közösségeinket saját tulajdonunknak tekintenénk, anélkül, hogy elmerülnénk a saját kis világunk védelme fölötti felesleges aggódásban.

Adja Isten, hogy Urunk, Jézus Krisztus példájából továbbra is megértsük és megtanuljuk: életünknek az ad valódi értéket és értelmet, ha minden igyekezetünkkel az emberek jó ügyét szolgáljuk. Akkor élünk jól, ha igazságosan élünk. Ha minden cselekedetünk és szavunk mélyén ott van a helyes szándék: nem ártani a másiknak. Ha megkíséreljük – feltűnés és hiúság nélkül – segíteni a másikat. Néha azzal, hogy nem hallgatjuk el az egyszerű igazságot. Máskor meg azzal, hogy nem mondjuk tovább mások hazugságát. Azzal, hogy nem mondunk igent, amikor mindenki igent kiabál. Néha meg azzal, hogy kimondjuk a nemet akkor is, amikor mindenki hallgat, és hallgatunk akkor, amikor mindenki vádaskodik.

Istenünk és Atyánk! Add nekünk Szentlelked világosságát, hogy meglássuk, ami helyes. Megvalósítsuk azt, amit helyesnek találtunk. Hiszen halálos ágyunkon csak akkor pihenünk majd nyugodtan, ha életünk mindennapján, minden öntudatunkkal, mindenkiben igyekeztünk tisztelni és szolgálni az evangélium hirdette emberi méltóságot, amit sajnos megtagadtak azoktól, akikre ezekben a napokban szomorúan emlékeztünk. Urunk és Istenünk! Segíts bennünket, hogy ne essünk hasonló hibába! Ámen.

Gábor Bertalan szepsi esperesplébános

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra