Az 5 leggyakoribb szezonális allergia

Az allergia egész évben megkeserítheti az arra érzékenyek életét. A pollenektől a gombákon át számos allergén létezik, amely különböző tüneteket okoz. Most összegyűjtöttük az öt legjellemzőbb allergiát.

Az amerika Asztma Allergia és Immunológiai Intézet szerint az Amerikai Egyesült Államokban az allergia a 6. leggyakoribb krónikus betegség. Az évente 50 millió amerikai közül csak egy részüket érinti a gyakori, szezonális allergia. Valójában az amerikai felnőttek körülbelül 8%-a szenved allergiás náthában, amit gyakran szénanáthának is neveznek. 

A szezonális allergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer egy ártalmatlan környezeti anyagot veszélyes kórokozónak vél. Válaszul a szervezet olyan vegyületeket szabadít fel, mint a hisztaminok és prosztaglandinok, amelyek a szénanátha gyakori tüneteit okozzák, mint a tüsszögés, köhögés, orrfolyás, könnyező szem és fáradtság.

Virágpor

A virágpor egy finom porszerű anyag, amelyet a növények szaporodásuk során termelnek. A növények hímivarsejtjei – beleértve a virágok porzóit és a tűlevelek hímivarú tobozait – bocsátják ki ezeket a mikroszkopikus szemcséket a környezetbe. A virágport a szél, rovarok vagy más állatok szállítják a nőstény petesejthez. Amikor a levegőben szálló pollen az arra allergiás emberek orrjáratában megreked, a Yale Medicine szerint gyulladást és irritációt okozhat az orrban és a szemekben.A gyompollen a késő nyári és kora őszi allergiák fő okozója. Az elkövetők listájának élén azonban a parlagfű áll. 

Penész és Gomba spórák

A penészgomba egy olyan gombafajta, amely a levegőbe juttatott apró spórákkal szaporodik. A penész meleg, sötét és nedves környezetben fejlődik. A penész egész évben megtalálható a beltérben. A gombaspórák okozta allergiás tünetek azonban júliustól kora őszig a leggyakoribbak.

Számos penészgomba-típus a korhadó fatörzseken és lehullott leveleken, a komposztkupacokban, valamint a fűszernövényeken és a gabonaféléken nő. A penész nem pusztul el hidegben. Ehelyett télen inaktívvá válik, és tavasszal újra felbukkan. Beltérben a gombák általában nedves helyiségekben, például fürdőszobákban, konyhákban és pincékben szaporodnak. 

Fák

A fák pollenje az első pollen, amely minden évben megjelenik, hiszen már januárban is termelhetnek virágport. Sok fa májusig termel virágport, ami átfedésben van a fűfélék pollenszezonjával. Gyakori allergén a tölgy, a nyárfa, nyírfa, juhar és cédrus.

A fűpollen, akárcsak a gyompollen, könnyű, és könnyen terjed a levegőben. 

A fűféléknek több száz fajtája létezik, de csak néhány okoz allergiás tüneteket. Ha egy fűfélére allergiás, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy más fűfélékre is allergiás lesz. 

Poratka

A poratka kis nyolclábú élőlények, ugyanabba a széles rendszertani csoportba tartoznak, mint a pókok, a csigák és a kullancsok. Egyetlen gramm porban akár több száz is élhet. A szőnyegekben, kárpitozott bútorokban, ágyneműkben, ruhákban, puha játékokban és háziállatok szőrében bújnak meg. A poratka jól él és könnyen szaporodik 20-25 Celsius-fok hőmérsékleten. A 70-80%-os páratartalmat is kedvelik. 

A poratkaallergia gyakran az év hidegebb hónapjaiban jelentkezik, amikor az emberek több időt töltenek zárt térben, az atkák által kedvelt hőmérsékleti tartományban (új fülön nyílik meg).

Forrás: LifeScience

Fotók: Flickr, Pixabay

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Sztárok adnak kedvezményt a rajongóknak

Felajánlásokat is tehetnek a hírességek a virtuális termékeik mellé Egy újításnak köszönhetően hírességek, influenszerek, sportolók hozhatnak létre virtuális és igény szerint kézzel fogható termékeket, rajongói

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra