A porondon ragyogni kell – Picard Lily artista

Azt mondja, szeretné megadni azt a csodát, amit kislányként ő is átélt a cirkuszban. Mert az egy varázslat, ami kikapcsolja az embereket a hétköznapokból. Picard Lily hat éve bűvöli el a publikumot a levegőben. A Duna Cirkusz – Vízi Cirkuszban most sellőként a Hold a társa odafent. Osztrák társulatok után mutatja be a produkciót Magyarország első utazó vízi cirkuszában. 

Költészet, amit a levegőben mutat

„Alexander Schneller, azu osztrák Zirkus Pikard igazgatója az unokatestvérem. Édesanyja, frau Schneller, Pikard-lány. Édesapja, Schneller Ernő bácsi volt, sajnos már elhunyt. Axt Elizabeth ajánlott nekik, aki korábban náluk dolgozott, miközben Alex is keresett. A Zirkus Pikard igazi cirkuszi család. Tizenhatan lehettünk, mindent együtt csináltunk, az utazást, az építést, a fellépéseket. Mindenki mindenből kivette a részét. Ha pedig Alexnek külön fellépése volt, meghívták valahova, ment az egész társulat. A klagenfurti Circus Dimitri még családiasabb hely volt. Egyhónapos téli gálát adtunk ott. Fröchte Nathalie barátnőm, aki lábzsonglőr volt és hulla hopp karikákkal lépett fel a Zirkus Picardban, jött Circus Dimitribe is. Alexnál a holddal dolgoztam a levegőben, a Circus Dimitriben e mellett, egy pódiumon álló rúddal és a rajta lévő karikával mutattam be produkciót, ahogy a Duna Cirkusz – Vízi Cirkuszban is” – sorolta a 23 éves akrobata, aki 17 éves korában kezdte el komolyabban a pályafutását. Előtte is állt porondon, de nem szezonálisan kötött szerződéseket.

Övé a műsor nyitószáma

„Trapézszámom volt. Négy éve azután történt egy baleset Szarajevóban. Hat métert zuhantam a trapézról, és eltörött a gerincem. Felépültem és regenerálódtam, de még mindig nem vagyok ugyanolyan, mint azelőtt. Korlátozott a testem, harminc-negyven centiméteres fémsínek vannak a gerincemben. Azért csinálom a holdat, mert a szépségre, ragyogásra, csillogásra törekszem” – mesélte. Közben a válla fölött észrevettem egy kis balerinát. „Fontos emlék. Háromszor leesett már, de mindig megragasztottam. Úgy érzem, mintha én lennék. Nagyon szeretem. Három éve kaptam. Mindenhová magammal viszem” – avatott be.

Még egy mozdulat, és kész a tökéletes smink

Arról is faggattam, hogyan készül a levegőszám. „Az első trapézomat egy almafára lógatták az otthoniak, hadd játsszon a gyerek. Úgy kezdődött. Most, a hold esetében is úgy kezdtem, hogy álló helyzetből elérjem a rekvizitet. Alacsonyan kezdjük, hogy ha esünk, ne essük nagyot. Minden trükköt ki kell tapasztalni. Amikor már ötből ötször meg tudom csinálni, akkor merek felmenni a magasba és beépíteni a számba” – árulta el.

Richter Dániel bohóc társaságában

Hogy mikor érezte a baleset után, hogy megint övé a manézs? „Abban az évben Eötvös Susy cirkuszában, a History című előadásban dolgoztam, Elza mamát alakítottam. Hat hónap után ott voltam először újra a levegőben. Fel sem tűnt, annyira koncentráltam, hogy megcsináljam azt a néhány kis trükköt. Amikor lejöttem, nagyon boldog voltam, hogy sikerült. Eötvös Susy és az egész cirkuszvilág kiállt mellettem. Már megkötöttük a szerződést, amikor a szarajevói baleset történt. Mondtam neki, nyugodtan hívjon mást helyettem. Mire Susy azt mondta, nem, ezt végigcsináljuk, nem hagylak cserben. Ez nagyon szép volt tőle” – emlékezett az artista.

Fellépőruháit maga varrja

Lakókocsija majdnem hat méter hosszú, két és fél méter széles. „Olyan, mint egy kis szoba, de az enyém. Itt varrom a kosztümjeimet, ez a sminkszobám. Hátul tévé is van. Szeretek olvasni, sorozatokat nézni. Imádom a fellépő ruháimat díszíteni. Az edzések mellett, ez érdekel a legjobban” – vallotta be.

A Duna Cirkusz – Vízi Cirkusz sellője

És hogy mi jön a holdas szám után? „Vannak ötleteim, de várnom kell. Az orvos azt mondta, esélyes, hogy kivegyék a síneket, addig akadályozott a mozgásom. Zuhanásokat és hasonlókat nem tudok végezni. Megcsinálom egyszer, de nem tesz jót a gerincnek, és lehet, hogy tönkremegy az egészségem. Álmaim vannak, de most még nem lehetek a régi. A porond egy szentély, oda nem lehet bevinni a fájdalmat. A függöny mögött lehet sírni, de ha megnyílik a porond, az emberek nem azért jönnek, hogy a rosszkedvet lássák. A porondon ragyogni kell, a legjobbat nyújtani a gyerekeknek. A fájdalmam nem tartozik senkire. Túlteszem magam rajta. Abban az öt percben pedig ragyogok, amíg bent vagyok” – csillogott Picard Lily szeme a Duna Cirkusz – Vízi Cirkusz előadása előtt egy órával.

Fotó: a szerző

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra