Sokat ásíthattak a múzeumok

Mert elfáradhattak, hiszen nemrég ért véget a Múzeumok éjszakája. Délután három órától este tizenegyig fogadtak látogatókat. Komáromban több helyszínen várták a Duna Menti Múzeum emberei azokat, akiket nem riasztott el a kedvezőtlen időjárás.

A Kultúrpalotában a gyulamajori Bokros testvérek autó- és vonatmodelljeit tekinthették meg a gyermekek és a felnőttek május 13-án, szombaton. 1200 tárgyat talál a látogató az időszakos tárlat anyagában. Színes kisautókat, vonatokat, darukat és ki tudja, mit még – ilyen ajándékokkal tértek haza a Bokros család tagjai belföldi és külföldi útjaikról. Megkeresett pénzük egy részét már a középiskolás éveik alatt játékautók és vonatok vásárlására fordították. Az utóbbi negyven év gyűjtőszenvedélyének végeredménye: 20 ezer darab játék.

A múzeum és könyvtár épületének udvarán a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub vert tábort Marcelházáról, és oktatta a gyermekeket az íjászat fortélyaira és rejtelmeire, miközben megtekinthettük íjarzenáljuk legszebb darabjait, és megcsodálhattuk vezetőik, Bogár Valéria, Bogár Péter és lányuk, az ősztől a komáromi Selye János Gimnáziumba járó Bogár Fruzsina gyönyörű viseletét.

Odafent, a képtárban mai kis alkotók próbálhatták lemásolni a nagy elődök képzőművészeti remekeit. Születtek egészen jól sikerült művek is.

Aki pedig egy szelet természetet akart látni a múzeumi szobában, csak besétált a kitömött vadkacsák, őzek, vaddisznók közé, és máris egy erdő közepén találhatta magát.

A Zichy-palotában mosolygó mákvirágok és illatos tulipánok nyíltak a komáromi asztalosmesterek festett templomkazettáin. Augusztus végéig pompáznak ott a gyönyörű másolatok. Ma este gyermekek ültek körbe egy asztalt a csodaszép néprajzi kiállítás indái és szirmai között, hogy rozettákat fessenek a komáromi asztalosmesterek mintái nyomán.

Öt nap múlva, május 18-án, csütörtökön lesz a Múzeumi Világnap. A komáromi Múzeumok éjszakáján, előzetesen, ezt is ünnepelték. És eső ide, hideg idő oda, sokan kihasználták, hogy a még késő esti órákban is barangolhattak a kiállítótermekben. Fotó: a szerző                              

Oszd meg barátaiddal:

Facebook
Olvass tovább!

További cikkek

Ne késsük le a pillanatot!

Már egy ideje szemezek a Mindfulness módszerével, úgy gondolom hasznos tanács a hétköznapokra, így talán a cikk olvasójának is segítségére lehet ha éppen szorongásra, stresszoldásra